To je to što me zanima!

Ona je strah i trepet: G.I. Vlasta je stroga, ali pravedna bojnica

Iako je visoka 1,60 m pred bojnicom Vlastom Zekulić (36) iz Splita polaznici vojnog učilišta 'P. Zrinski' manji su od makova zrna. Završila je akademiju u SAD-u
Vidi originalni članak

Bile su mi to najteže godine u životu. Bila sam gladna, umorna i iscrpljena i psihički i fizički. To je strašno stroga južnjačka škola jer si nitko i ništa dok ne izgradiš akademski, vojni, fizički i duhovni karakter, kaže Vlasta Zekulić ponosno pokazujući prsten.

Teškom mukom zaslužila ga je zahtjevnoj vojnoj akademiji The Citadel u Južnoj Karolini. Završila ju je 2002. godine i u Hrvatske oružane snage vratila se s diplomom inženjera računarstva i menadžmenta informacijskih sustava te kao poručnica pješaštva. Dvije godine poslije imenovana je zapovjednikom voda Vojne policije u mirovnoj misiji u Afganistanu gdje je sudjelovala i u planiranju vojno-policijske operacije.

Mentorirala je i nastavnike i polaznike u afganistanskoj školi vojne policije, a njezin stav, znanje i iskustvo zapazili su i dužnosnici NATO-a, čija je televizija o njoj snimila prilog prozvavši je ženom koja ruši kulturološke barijere.

- Kad su vidjeli moj prsten, mnogi američki časnici su se uhvatili za glavu i čestitali mi kad su čuli gdje sam studirala, jer je škola poznata po zahtjevnosti - rekla je Vlasta, koja je 2012. doktorirala međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a već je četiri godine zapovjednica Kadetske bojne i odgovorna za obuku mladih časnika.

- Govorim im kada da jedu, spavaju, oblače se, što smiju i što ne smiju reći. Znam da sam stroga, ali od svojih standarda neću odustati. U jednoj vježbi smo im na leđa stavili ranac od dva kilograma. Čula sam kako zovu mame i tate i žale se da im je teško. Rekla sam im da je u misiji oprema teška 27 kilograma i da stisnu zube. Tko ne može, nek ide kući. Imali smo dva tjedna da ih pripremimo za susret s predsjednikom Josipovićem i uspjeli su - ponosna je Vlasta. 

Dodala je da joj je dužnost najveća svetinja.


Idi na 24sata

Komentari 386

  • msl 10.10.2014.

    Stjecajem okolnosti bio sam jedan od bolje opremljenih vojnika tako da su samo moja pancirka i kaciga težile kao ta bojnica i njen ranac o 2 kg.Hodao sam po Bosni sa 40-50 kg opreme na sebi,izvlačio svoje ljude i plakao tek kad dođem kući!Dobro vam je čovjek rekao,teži je TT koji sam nosio od vašeg ranca!Vi niste u stanju obraniti ni najobičniji kokošinjac,a ne Hrvatsku!MI RADNIICI I SELJACI SMO JE I STVORILI I OBRANILI!

  • NenadZaninovic 05.10.2014.

    Muke ti isusove, pa kakvi nas to cvjetići brane, zvali su mamu ? danas triba potegnit vezu za ić na odsluženje, eto kakvi....e jadni ti smo... sve bi ja njih u onaj pakal od 53.MDP (odma posli rata) na obuku, bez ikakve solfisticirane opreme, samo dva tri poremećena narednika i poručnika sa tikovima.....i ajla bajla....pa nek se na muci vide junaci.... šta napravismo od vojske

  • AntihrvatskiGovnožderi24sata 04.10.2014.

    Ova me je drljotina raspizdila na n-tu, pa moram još malo. Vidim, opet se poteže po novinama nekakva priča o " američkim vojnim akademijama" i "jadnim i zapostavljenim akademcima-amerikancima". Ma to je gomila podmuklih prodavača magle, lažova i lopova. Pitajte ih "drugarce novnarka" koji su MOS tamo stekli, tj. koji VES, ili jasnije, za koju struku/službu/rod su kod američkih pičaka osposobljeni? Ajmo pogađat. Nijedan. A ovaj prišt od metar i žilet da je bio vojni policajac?! Ma nemoj me klat. Da je pisala o kokolindi zgrabikitarović, babi od 1,8 i brat-bratu 120kila, čovjek bi mog'o i povjerovat. A na ovu Lale se ziher valja od smijeha. Njegova prva odrednica vojnog murjaka bila je "ne može biti manje od poluteškaša". S pravom. Pa što bi ova u intervenciji?! Malo je jače pospermaš i tri dana pliva do obale. Doktorat ima?! Pa tko to plati?! (retoričko pitanje, jer ZNA SE!) I zašto, kad u vascelom MORHu nema radnog mjesta koje zahtijeva tu razinu obrazovanja?! Zar za to da klince vodi u stroju na pišanje i otresa im "johnsone" ?! I KojiKu je ta "kadetska bojna" i čemu služi ?! Za iživljavanja kompleksaša? To mi plaćamo? U morhu nema mjesta uštedama, kaže onaj kleptomanović. A je li, bogati, nema ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare