To je to što me zanima!

Štrajk u Slavonskom Brodu: 700 radnika traži svoje plaće

U štrajku sudjeluje 5 društava i 700 radnika zbog neisplaćenih plaća, iz informacija saznajemo da će se štrajk nastaviti sve dok radnici ne prime plaću...
Vidi originalni članak

Zbog teške situacije i neisplaćene plaće u četvrtak u sedam sati započeo je štrajk u Đuro Đaković Grupi, s naglaskom na tri društva, Industrijska rješenja, Specijalna vozila i Grupa Đuro Đaković.

- Sindikat metalaca već ranije je najavio štrajk radnika koji se mogao izbjeći samo isplatom plaće.

S obzirom da one nisu isplaćene štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. U Grupi ĐĐ pet je trgovačkih društava, ĐĐ Strojna obrada i Energetika su isplatili plaću, ostaju tri tvrtke koje nisu. Sindikat je pokrenuo mirenje koje nije uspjelo.

Nema plaće, a niti čvrstog jamstva da će one biti isplaćene – rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

Radnici su jutros došli na posao, ali nisu pokrenuli proizvodnju. U halama Specijalnih vozila zaustavljen je vagonski i vojni program, vlada mir i tišina.

- Glavni razlog za štrajk je, kažu sindikalci to što je otežano poslovanje u ove tri tvrtke zbog otkazivanja financiranja od strane Zagrebačke banke i nepostojanje zamjenske banke koja bi pratila poslovanje Industrijskih rješenja, Specijalnih vozila i Grupe Đuro Đaković, te neisplata plaće unatoč postojećem ugovorenim poslovima.

Problem traje već nekoliko mjeseci, i o njemu su upoznati Brodsko posavski župan Danijel Marušić, kao i premijer Andrej Plenković.

VELIKI PROBLEMI Đuro Đaković: 'Nemamo novca, nismo uspjeli isplatiti plaće...'

- Sindikat traži ostavku predsjednika Grupe Marka Bogdanovića zbog lošeg financijskog stanja cijele Grupe kao i nelikvidnosti koja sada već traje predugo, rekao je Štivić dodajući kako je nakon razgovora s Upravom Grupe ĐĐ poslao pismo
Andreju Plenkoviću u kojem ga je upoznao o teškoj situaciji, po njegovom mišljenju nikad težoj od osnutka tvornice.

- Po nama, u ĐĐ potreban je krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktualna uprava ima nagomilane probleme koje ne može riješiti sama, zaključio je Štivić.

Nakon pet dana mirenja idemo u štrajk i bit ćemo u štrajku dok ne dobijemo plaću koja sada kasni tjedan dana. Bili smo i u ministarstvu gospodarstva i jasno poručili, ili neka nam pomognu i nađu banku jer imamo posla, ili neka čim prije odluče i završe priču da možemo ići tražiti posla i kruha.

Nećemo dozvoliti dubiozu i da se bilo kakva politička pitanja prebijaju preko leđa radnika i branitelja.

Sam ministar Horvat nam je rekao da ĐĐ ima perspektivu i da je Vladi u interesu da se pronađe rješenje.

Dobili smo obećanje da će sve biti riješeno ali nismo dobili datume i termine kada će to biti. Banka nam je financiranje odbila prije šest mjeseci, problem nije od jučer. Znači ništa se nije poduzelo i u situaciji smo u kojoj jesmo.

Novce smo potrošili, dobavljače zadužili i svi smo znali da ulazimo u rizik opremanja vagona. Masa je proizvoda tu, ali nedostaje novaca za završetak poslova, nedostaje investiranje - kazao je Ivan Barić, v.d. sindikalnog povjerenika Specijalnih vozila i predstavnik branitelja u sindikatu Specijalnih vozila, rekavši u četvrtak da ako plaća ne bude isplaćena da će u ponedjeljak radnici Specijalnih vozila izaći na Brodske ulice.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • aquamanmyfrend 24.10.2019.

    Danas je za radnika gore vrijeme nego u ratno doba jer vjerovatno smo im onda trebali a danas..?

  • bole50 24.10.2019.

    Već 5 godina ne radim tamo i još dok sam ja bio bile su iz mjeseca u mjesec upitne plaće tako da je ovakva situacija bila pitanje dana, sreća pa sam otišao na vrijeme. Jednostavno ovo je konačan kraj Đure Đakovića.

  • alice111 24.10.2019.

    Đuro Đaković? da se naježiš!

Komentiraj...
Vidi sve komentare