To je to što me zanima!

Strani radnici će učiti običaje i norme ponašanja u Hrvatskoj, poslovni bonton, sve ih je više

Ove godine očekuje se izdavanje još 170 tisuća radnih dozvola stranicima. HGK pokreće prve edukacijske radionice za njih, na kojima će učiti kako se ponašati s klijentom, kako rješavati pritužbe, jezik, običaje...
Vidi originalni članak

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće edukacije naziva "Welcome to Croatia" namijenjene stranim radnicima kod nas, odnosno njihovoj boljoj integraciji u hrvatsko društvo. 

Ciklus radionica kreće iz Pule, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske - o našem nacionalnom identitetu, društvenim i kulturnim normama i vrijednostima, no učit će i osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom, osnovama sigurnosti na radu. Strani radnici će na tim edukacijama učiti i o radu s klijentima, naučiti obrađivati njihove pritužbe, kako savladati hitne sigurnosne postupke te poslovni bonton. 

- Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti s provođenjem integracijskih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-a za učenje hrvatskog jezika za strance, možemo doprinijeti njihovoj integraciji u naše društvo. Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu, poručuje predsjednik HGK Luka Burilović.

U prvom koraku je predviđeno održavanje deset ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca, ako postoji interes za cijelu grupu.

Pojedinačni program će trajati pet dana, odnosno 30 školskih sati, radnim danom, a polaznicima, kažu u HGK, nudi, između ostalog, brže napredovanje i lakše savladavanje zadataka na radnome mjestu. Na kraju će dobiti certifikate. Cijene programa nalaze se na stranicama HGK, i ovise o tome je li tvrtka koja za radnike treba edukaciju njihova članica ili nije. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ferata 05.03.2024.

    poslovni bonton je mazni što više

  • Nev1dljivi 05.03.2024.

    Norma ponasanja je uzet milijardu i nikom nista???? Ili afere svaki dan batrm jedna...

  • Florijan1974 05.03.2024.

    Razbojnici u spregi s lopovskokim vlastima temeljito su uništili Hrvatskua: matetrijalno, moralno, institucionalno i demografski. zašto su se borili Hrvatski branitelji , za nestanak Hrvatske, spasili su Hrvatsku od četnika a nisu od komunističkih krvnika koje je njihov drug F.T ostavio na vlasti umjesto lustracije. Hrvatska je u svakom pogledu prdnula u čabar i neka je , jer tko vladao isto je, zločinački SDP lijevo krilo krvničke KPJ ili HDZ desno krilo razbojničkog SKJ, cilj im je isti, uništenje Hrvatske uz osobno materijalno bogaćenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare