To je to što me zanima!

Štrbac: Neka svi objave ratni put da lakše nađemo zločince

Registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se istraže ratni zločini da ih povežemo sa određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica, kaže Savo Štrbac
Vidi originalni članak

Direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra 'Veritas' Savo Štrbac pozvao je hrvatske veterane da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj 'ratni put', jer bi to olakšalo identificiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima, javlja agencija Srna. 

- S nestrpljenjem smo očekivali dugo najavljivani registar. Dobro bi nam došlo kada bi se svi ohrabrili da, kao što su to učinili ministar branitelja, obrane i unutarnjih poslova, objave svoj kompletan ratni put, jer bi to olakšalo identificiranje počinitelja - rekao je Štrbac.  

Poručio je da bi 'Veritasu' i svima kojima je stalo da se ratni zločini procesuiraju 'trebali ti podaci, s obzirom na to da veliki broj ratnih zločina koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije još nije otkriven'. 

Štrbac je podsjetio da samo prema podacima Amnesty Internationala postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima i nalaze se još u predistražnoj i istražnoj fazi, a postupak se vodi protiv NN lica. 

- S obzirom na to da očigledno nema volje kod njih da se to istraži do kraja, ovaj registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se to istraži da povežemo te zločine i događaje sa određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica - rekao je Štrbac. 

'Protiv Kotromanovića i Gotovine već su podnesene kaznene prijave za zločine u BiH'

Direktor 'Veritasa' rekao je da je aktualni hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, koji se ohrabrio da navede podatke o ratnom putu, 'bio pomoćnik Ante Gotovine'. 

- Njihova je jedinica, Splitska gardijska brigada, poslije `Oluje` i zločina koje je počinila u kninskoj krajini prešla i u Republiku Srpsku i zna se da su te jedinice počinile zločine po Republici Srpskoj, najviše u Mrkonjić Gradu, kao i da su protiv Kotromanovića i Ante Gotovine podnesene kaznene prijave za zločine koje su njihove jedinice počinile na području BiH - rekao je Štrbac.

Idi na 24sata

Komentari 247

  • user_111301 24.12.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • rođo101 22.12.2012.

    savo samo naprijed udri po izdajnicima svoga raoda i poroda.ministre ti damo džaba i bez tjeralica.

  • drug Tito_1 22.12.2012.

    bitno da se brišu komentari kad se kaže da je ovaj tip zločinac i krivac za loš ugled Hrvatske!

Komentiraj...
Vidi sve komentare