To je to što me zanima!

Stručnjaci jedinstveni: Taj će porez sve nas uništiti!

Ljubo Jurčić smatra da bi uvođenje novog poreza popunilo državnu blagajnu samo prvi mjesec. Umjesto ekonomske politike imamo glavinjanje
Vidi originalni članak

Takav porez nema smisla ni na kratki ni na dulji rok, kaže dr. sc. Slavko Kulić s Ekonomskog instituta. Prema njemu, mjere porezne politike same po sebi ne mogu riješiti ništa u zemlji u kojoj se ništa ne proizvodi.
- Radimo 204 radna dana u godini, a oni od kojih posuđujemo rade 323 dana. S takvim sustavom uskoro nećemo imati ni za plaće, a kamoli za poreze - dodaje Kulić.
Ljubo Jurčić smatra da bi uvođenje novog poreza popunilo državnu blagajnu prema planu samo prvi mjesec.
- Već bi idući mjesec građani smanjili potrošnju, a s padom potrošnje pada i proizvodnja te spirala propadanja postaje nezaustavljiva. Pogrešni su zahvati na poreznom sustavu jer se njima uništava porezna baza, koja je od početka godine propala zbog manjeg uvoza. To ne može spasiti proračun - kaže Jurčić.
- Ovim potezom oni žele uravnotežiti nacionalni račun, ali što ako se nakon tog uravnoteženja ponovno pojavi nova rupa. Čime će je onda krpati - pita se dr. sc. Branimir Lokin.
Najgore je, kažu naši sugovornici, ipak to što Vlada u ponedjeljak predlaže jedne mjere, a u utorak druge. To znači da umjesto ekonomske politike imamo - glavinjanje.



ZABRANJENO PUŠENJE

Zbog zakonske zabrane pušenja brojni kafići dovedeni su na rub opstanka. Mnogi će morati zauvijek staviti ključ u bravu.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Reformom zdravstvenog osiguranja građani s višim primanjima prinuđeni su plaćati dopunske police za jednaku razinu zaštite.

ŠTEDJET ĆE I NA UDŽBENICIMA
Radi opće štednje Vlada je ukinula i besplatne udžbenika, na čemu će izgubiti oko 550.000 učenika, a uštedjeti 350 milijuna kuna.

ODZVONILO PRIJEVOZU
Vlada je ukinula i besplatan školski prijevoz, na čemu će uštedjeti oko 190 milijuna kuna - koje će platiti građani iz svog džepa.

PLAĆE ŠEST POSTO NIŽE
Sindikati javnih službi već su odustali od povišenja plaća za šest posto dok BDP ne poraste, odnosno dok zemlja ne izađe iz recesije.

REDOVITA POSKUPLJENJA
Cijele godine kontinuirano rastu cestarine, cijene energenata i usluga javnih poduzeća koja ne pokazuju volju za racionalizacijom.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ruby005 22.07.2009.

    da vlada bar jednom godišnje sluša stručnjake i / ili narod.....di bi nam bio kraj...... lakše pokrit ušima a narod nek se j..... sa smjena od 14h i dodatnim poslovima da se preživi.....

  • Barca4Ever 22.07.2009.

    E da im je samo 1 dan bit normalni građanin ove zemlje... dakle oko 3,500 kn plače, od toga 1500 na kredite i 1000 na režije, još i poneko dijete... i sad još tih 5% poreza... ma predivno! Nabijem i vladu i sabor!

  • user_38482 22.07.2009.

    vratiti pokradeno..i namirit će se proračunska rupa. a ne namiriti iz 5% jadnih plaća od kojih jedva živimo.. je li ikad itko u ovoj banana državi morao vratiti što je pokrao ??? ajmo izabrati putina za premijera!

Komentiraj...
Vidi sve komentare