To je to što me zanima!

Stručnjaci: Otrovni kukovi su veća prijetnja nego loši silikoni

U Velikoj Britaniji stručnjaci upozoravaju da su najugroženiji oni pacijenti koji u sastavu svog umjetnog kuka imaju kuglicu s promjerom većim od 36 milimetara
Vidi originalni članak

Gotovo 50.000 pacijenata koji imaju 'metalni kuk' u strahu je jer mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Britanska zdravstvena tijela ponovno su pozvala sve one koji imaju takvu vrstu kuka da dođu na pregled jer metali koji stružu jedan od drugog izazivaju krhotine koje mogu teško oštetiti mišiće i kosti.

Uz to, habanjem metala stvaraju se ioni koji ulaze u krv te mogu izazvati trovanje. U Britaniji upozoravaju da su najugroženiji oni koji u sastavu umjetnog kuka imaju kuglicu s promjerom većim od 36 milimetara. Svi s takvim kukovima moraju testirati krv svakog mjeseca kako bi se izbjeglo trovanje, a u slučaju komplikacija i bolova kuk će se odstraniti.

Britanska MHRA (Regulatorna agencija medicinskih i zdravstvenih proizvoda) navela je kako takve 'metal na metal' kukove proizvode: Biomet, Smith & Nephew, Finsbury, Stryker, Zimmer, DePuy, Corin, Joint Replacement Instrumentation Ltd, Implacast GmbH i Wright Medical UK Ltd. 

Stručnjaci vjeruju kako je puno više pacijenata ugroženo metalnim kukovima nego što je to bilo s opasnim silikonima, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • medicinar007 01.03.2012.

    Ma koliko svi bili skeptični prema hrvatskim proizvodima, u Hrvatskoj postoji firma Instrumentaria, koja proizvodi umjetne kukove i ,hvala bogu, još nije niti jedan imao komplikacije. Teško se dobiju ti kukovi u Hrvatskim bolnicama jer bolnice radije kupuju strane proizvođače, višestruko skuplje nego domaći proizvod kojim su zadovoljni u drugim zemljama.

  • skidojeb1 29.02.2012.

    više nesmiješ biti ni bolestan,em kaj moraš podmazati doktorima em dobiš otkaz ak odeš na bolovanje ako nemaš dopunsko da ne pričam.jadni mi u ovoj posranoj državi

  • forrest gump_1 29.02.2012.

    Štedi se na svemu , atako i na medicinskim implatantima . Ljudi zamjenjuju laboratorijske miševe u raznim pokusima jer dok nije sve 100 % sigurno u fazi je testiranja i nebi se smjelu koristiti na ljudima

Komentiraj...
Vidi sve komentare