To je to što me zanima!

'Štuka' na dnu Jadrana: Našli bombarder u odličnom stanju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kod Žirja su otkrili talijanski bombarder srušen u 2. svjetskom ratu. Još se ne zna hoće li bombarder izvlačiti na površinu ili ga ostaviti da zauvijek počiva na 
dnu mora
Vidi originalni članak

Ronioci i arheolozi čuli su priče mještana da se u dubinama Jadrana skriva ‘blago’ iz Drugog svjetskog rata. Prije nekoliko dana oduševili su se kad su našli bombarder Junkers JU-87.

- Avion nema motora, koji se otkinuo pri udaru u vodu. Osim toga, sve je u redu i u dobrom stanju. Čak je bio oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno - rekao je Igor Miholjek, voditelj Odjela podvodne arheologije iz Zagreba.

Štuka je oborena u travnju 1941. dok je bombardirala brodove Kraljevine Jugoslavije koji su bili usidreni deset kilometara od Šibenika. Tada su dvije štuke pogođene, jedna od njih se srušila, a druga je zbog oštećenja sletjela na morsku površinu. Ostala je skrivena do današnjih dana. Ovaj vrijedni arheološki nalaz pronašli su ronioci Hrvatskog restauratorskog zavoda i ronilačkog kluba ZG - SUB iz Zagreba.

- Uz prijašnje lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje su upozorili žirjanski ribari. Na veliko iznenađenje ronilaca, s južne strane otoka otkrili smo avion - dodao je Miholjek. 

Vrijednost ovog pronalaska još je veća jer su od 5709 proizvedenih sačuvana tek dva ovakva zrakoplova u muzejskim postavima Londona i Chicaga. Ovo je tek drugi avion u hrvatskom podmorju koji je pronađen čitav. Prije 16 godina kod Visa je nađen američki B-17.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • mićo 29.09.2014.

    Lete štuke lete avioni.U ovom slučaju rone štuke rone avioni.

  • KillerRelic 29.09.2014.

    U podnaslovu piše talijanski bombarder, a u tekstu je jasno da se radi o njemačkom avionu tipa Junkers...wtf?

  • šimešime 29.09.2014.

    Junkers JU 87 NIJE bombarder nego borbeni zrakoplov...

Komentiraj...
Vidi sve komentare