To je to što me zanima!

Sud bolesniku dopustio da bez hrane i vode čeka smrt

Christian Rossiter (49) u roku tjedan ili dva past će u komu i umrijeti. Udario ga je auto 2004. i otad ništa ne može sam, pa ni obrisati suze
Vidi originalni članak

Australcu Christianu Rossiteru (49) sud je odlučio dopustiti da umre. Tetraplegičar je tražio da ga njegovatelji prestanu hraniti. Glavni sudac u saveznoj državi Zapadna Australija, Wayne Martin, učinio je presedan i odlučio da poduzeće Brightwater Care Group, koje Christianu donosi hranu i skrbi o njemu, neće biti kažnjeno ako prestane hraniti pacijenta. Sudac je rekao kako Christian ima pravo odlučivati o svojem životu te da mu ne trebaju donositi hranu i vodu ako on to ne želi. Dodao je i da Christian nije smrtno bolestan te da je sposoban svjesno odlučiti o prestanku liječenja. Zatražio je, međutim, da liječnici Christianu objasne posljedice prestanka hranjenja, koje se sad odvija pomoću cjevčica. Christian je nekad bio burzovni mešetar i pustolov, a otkad ga je udario auto, 2004., ništa ne može raditi sam.
- Ovo je živi pakao. Nekad sam vozio bicikl, propješačio svijet, penjao se na planine. Imam diplomu s ekonomskog fakulteta, a sad ne mogu ni novine pročitati. Suze si ne mogu obrisati - rekao je Christian, koji želi da mu osiguraju samo lijekove protiv bolova i televiziju da mu čekanje brže prođe. Liječnici kažu da će umrijeti u roku od tjedan ili dva, no da uz pravu njegu smrt ne mora nužno biti bolna.
Tetraplegija je potpuna ozljeda vratnoga kralješka. Pacijentu su oduzete ruke i noge, pa je ostatak života vezan za kolica.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • jelena 16.08.2009.

    Tužno, jako tužno. Nadam se da će ovaj članak osvijestiti barem jednog nesavjesnog vozača.

  • gama je gama 16.08.2009.

    Zar ne bi bilo bolje da ga uspavaju, a ne da umire u mukama?!

  • mare18 16.08.2009.

    Meni kao fizički zdravoj osobi dođe da umrem, mogu misliti kako je njemu. Ne znam opravdavam li ili ne njegovo ponašanje ali ga razumijem

Komentiraj...
Vidi sve komentare