To je to što me zanima!

Sud: Nizozemska je kriva za smrt muslimana u Srebrenici

Sud je zaključio kako nizozemski kontingent UN-a nije smio izručiti muslimane snagama bosanskih Srba. Nizozemci su se branili kako ih je UN ostavio na cijedilu
Vidi originalni članak

Nizozemski sud je odlučio u utorak kako je Nizozemska kriva za smrt tri muslimana nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine. Sud je naredio vladi da plati odštetu obiteljima, javlja BBC. Zaključuju kako nizozemski kontingent UN-a nije smio izručiti muslimane snagama bosanskih Srba. 

Parnicu protiv Nizozemske je pokrenuo Hasan Nuhanović kojem su u Srebrenici ubijeni brat i otac te obitelj ubijenog Rize Mustafića. Nizozemska je vlada nekoliko puta tvrdila kako je UN ostavio njihove vojnike na cjedilu kada im nisu poslali podršku iz zraka. 

Okružni sud je 2008. godine presudio kako Nizozemci nisu krivi, no tužitelji su na to uložili žalbu. Žalbeni sud je danas odlučio kako je Nizozemska ipak odgovorna.  

Idi na 24sata

Komentari 70

  • user_106404 06.07.2011.

    Jadni holandjani, neznaju ni sta ih je snaslo. Oni "genocid" nisu ni vidjeli. Ovi su izginuli u borbama, naravno da je bilo svega u ratu, ali genocida ne. Genocid je ubijanje kompletnog stanovnistava. Mladic je pustio zene i djecu.One muskarce sto su uhvatili su odvojili i ti su stradali. Nema pojma o 8 hiljada, niko nije to dokazao.Poznajem ljude koji zive u Srbiji, ana spisku su ubijenih. Hrvati su ubijali Srbe u oluji, koji su ostali, metkom u potiljak. Ostale su bombardovali cak na podrucju BiH (selo Lamovita, bila sam tamo). Toliko o postenju. Holandija ce platiti minimalan moguci novac jer ne moze reci da nije bilo genocida.

  • TPolak 05.07.2011.

    Koje li "prozirne farse", UN nije poslao zrakoplove za pomoć??!! Zna li se uopće ćiji zrakoplovi (uključeni u UN misiju u BiH) su trebali dati potporu Nizozemcima?? Predpostavljam, Engleski ili Francuski.?Ali to nema veze, sami Nizozemci NISU PODUZELI AMA BAŠ NIŠTA KAKO BI SPRIJEČILI POKOLJ !! Bili su pasivni posmatrači! I kakva im je zračna pomoć trebala??? Tužbu treba podnijeti UN-u, a on neka traži odgovorne u svojim redovima, pokoljem u Srebrenici UN je izgubio smisao postojanja....

  • JunFan 05.07.2011.

    Monitoring za Nizozemsku!

Komentiraj...
Vidi sve komentare