To je to što me zanima!

Sud odbacio još jednu žalbu kapetana Dragana na izručenje

Hrvatska je izručenje Dragana Vasiljkovića tražila 2005. godine, a naše ga vlasti traže zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio zapovjednik u tzv. Krajini
Vidi originalni članak

Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan, australski savezni sud odbacio je žalbu na izručenje Hrvatskoj. Vasiljković koji i dalje ostaje u ekstradicijskom zatvoru. 

Hrvatska je, podsjetimo, izručenje Vasiljkovića tražila 2005. godine, a naše ga vlasti traže zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. 

Nije kraj: Slijedi žalba Vrhovnom sudu?

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u zatvoru, no bio je na slobodi 2009. i početkom 2010. kada je opet uhićen odlukom Vrhovnog suda. Vasiljković cijelo vrijeme pokušava osporiti izručenje. Žalio se i na proceduralne pogreške koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. 

Sud u Australiji mu je te žalbe prihvatio, no sada je odlučio da je ispoštovano sve što je trebalo biti i da se Vasiljkovića može izručiti Hrvatskoj

Ipak, to još nije kraj procesa jer će se Vasiljković vjerojatno žaliti australskom Vrhovnom sudu. 

'Boji se da neće dobiti zaštitu ako ga vrate u Hrvatsku'

Njegov odvjetnik Dan Mori kaže da se najviše boji da Vasiljković  neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga se vrati u Hrvatsku. Smatraju i da bi se Vasiljkoviću vrijeme koje je proveo u zatvoru u Australiji trebalo uračunati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • ludom 13.12.2014.

    Ma kakav "kapetan"? Obični pikzibner, kriminalac i ljigavac. Ako nekoga oslovimo sa "kapetan", mislimo na vojnog časnika, a ovo biće tako oslovljavati je uvreda za sve časnike koji nose takav čin.

  • metastaza 13.12.2014.

    doce on....kad-tad....svakog savjest pece a njegova ce njega ispec

  • QuiscoBanficar 13.12.2014.

    slažem se da mu se ovo vrijeme provedeno u zatvoru računa u odrađivanje kazne koju bude dobil jednoga dana. jer se nadam da bu dobil doživotnu bez mogućnosti pomilovanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare