To je to što me zanima!

Sud u Japanu presudio: Zabrana istospolnih brakova neustavna

Japanska zabrana istospolnih brakova protuustavna je, presudio je u četvrtak sud u sjevernoj regiji Sapporo, što je prva takva presuda žalbenog suda po pitanju koje dijeli niže razine pravosuđa
Vidi originalni članak

Japan je jedina nacija G-7 bez pravne zaštite za istospolne zajednice. Japanski obiteljski zakon koji ograničava brak na osobe različitog spola je "neustavan" i "diskriminatoran", kazao je Visoki sud u Sapporu, ali je odbio zahtjev tužitelja za odštetom od vlade. "Proizlazi da sklapanje istospolnog braka ne uzrokuje štetne učinke", rekao je sud.

Tužitelj je kazao da je "očekivao konzervativnu presudu, ali je ona na kraju premašila moja očekivanja. Nisam mogao a da ne zaplačem".

vjenčao ih gradonačelnik VIDEO U Ateni sklopljen prvi gay brak: 'Nismo se borile ni za što, ljubav uvijek pobjeđuje!'

Rasprava o tome jesu li japanski zakoni protiv istospolnih brakova protuustavni napravila je raskol među nižim sudovima. 

Iako ankete iz 2023. godine pokazuju da oko 70 posto javnosti podržava istospolne brakove, konzervativna Liberalno-demokratska stranka premijera Fumija Kishide tome se protivi.

Tužitelji namjeravaju podnijeti žalbu Vrhovnom sudu kako bi se razjasnila "neustavnost" postojećeg zakona, rekao je odvjetnik Tsunamori Fumiyasu na konferenciji za novinare.

KONTROVERZNA ODLUKA Papa dozvolio svećenicima blagoslov za istospolne parove

Vlada će pratiti nadolazeće sudske odluke o tom pitanju, rekao je njen glasnogovornik Yoshimasa Hayashi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare