To je to što me zanima!

Suđenje Gotovini: Ispitali curu srpskog specijalca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prva svjedokinja u Haagu bila je prevoditeljica UN-a, koja je bila u Kninu u vrijeme Oluje. Iako je tajni svjedok, tužitelj joj je zamalo otkrio identitet
Vidi originalni članak

Sudac Alphons Orie svojim upozorenjem spriječio je tešku blamažu haaškog tužiteljstva. Na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču je počelo saslušanje prvog od 134 svjedoka tužiteljstva. Svjedokinja je od pogleda publike bila zaštićena paravanom, a u TV prijenosu “zamagljeno” joj je lice. No nekoncentrirani tužitelj Stefan Waspi u spis je dao i dokumente, za koje nije zatražio da ostanu zapečaćeni, a na kojima nije zacrnio ime svjedokinje, što je sudac primijetio i opomenuo ga. Svjedokinja broj 136 radila je kao prevoditeljica UN-a na području Knina prije početka Oluje pa sve do 16. rujna 1995. Kazala je kako je bila na UN-ovu popisu za evakuaciju, a kako joj je dečko bio srpski specijalac, on joj je rekao da ju je stavio i na njihov popis za evakuaciju.
- Knin i ostali gradovi nisu bili teže oštećeni. Stekla sam dojam da se sela uništavaju do temelja, a gradovi ostavljaju - rekla je svjedokinja, dodavši kako nakon završetka Oluje bolnica u Kninu kao i pravoslavna crkva nisu bile znatnije oštećene od artiljerije. Ona je popisivala i poginule na kninskom groblju. Rekla je i da su svi muškarci u Kninu uglavnom bili u uniformiNo kad su Gotovinini odvjetnici tražili  da na fotografijama locira mjesta u Kninu gdje je, prema njoj, bio smješten vojni i civilni vrh tzv. Krajine, a koja su bila u blizini njezina stana, ustrajno je odgovarala kako “ne zna” i da je “to nije zanimalo”. Danas će nastaviti svjedočiti.

'GOTOVINA JE JAKOG DUHA'
Zadnji put sam kod njega bio uoči Božića. Dugo smo razgovarali i on je zaista jakoga duha, rekao bih, pravi vojnik. Za ovaj Uskrs ću mu poslati poruku da bude hrabar i izdrži unatoč optužnici koja nema pravog temelja - rekao je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, koji smatra kako bi Gotovini trebalo pružiti šansu da se brani s privremene slobode.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • entoni 14.03.2008.

    Hercegovkica zgodan citat Shorty-a. Muka mi je od prenamaganja i izjednačavanja žrtve i agresora , pa i ovih čedeka na portalu svaki dan ih ima sve više ! Da ti \"srpski civili\" sa snajperima jadni ugroženi....mater im j....

  • Hercegovkica 14.03.2008.

    Kao što Shorty kaže: Zašto ne volim Haag? Zašto mi nije drag? Zašto ne postoji opis koji bi bio blag? Šta mislim o tom gradu baš u globalu? Šta mislim o tom prekaljenom tribunalu? Šta tek mislim o izdaji vlastitih ljudi? Sramota, Gotovina bi trebao imati spomenik a ne sjediti pred nekim Europskim govnima, plače mi se kad ga tamo vidim, zar mu je to hvala???Entoni, vjerujem da ti je već muka od \'srpskih civila\' koji su snjpere imali!

  • picek58 13.03.2008.

    Zašto je svjedokinja tajna? Ako govori istinu nema se čega bojati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare