To je to što me zanima!

Suncokret im je narastao čak 6 metara: 'Naš je div ponos ulice'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Mili Krajnoviću (73) i njegovoj supruzi Dobrili sve u vrtu uspijeva pa tako i suncokreti. Međutim, nisu se nadali da će dobiti pravu biljku diva. Suncokret su često zalijevali, a ni oluja mu nije mogla ništa
Vidi originalni članak

Često se znaju ljudi zaustaviti i pitati nas kako smo uspjeli odnjegovati tako veliki suncokret, jer je visok šest metara i dominira u odnosu na ostale, rekao je Mile Krajnović (73) ispred čije kuće u daruvarskom naselju Vrbovac raste divovski suncokret koji je gledao na ulicu.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vlasnik nam je kazao da redovito svake godine u proljeće u cvijetnjak ispred kuće posadi nekoliko suncokreta. Ove godine jedan se odmah izdvojio jer je prerastao svoju braću.

Kako bi ga sačuvao od loma Mile je pored suncokreta u zemlju zabio bambusov štap od 4,5 metra i vezao suncokret uz njega. Ubrzo je suncokretu trebao i drugi potporanj, pa ga je na nekih 5,5 metara visine vezao uz breskvu.

- Fiksirao sam ga uz breskvu i kad je bilo nevrijeme suncokret je pratio njihanje breskve i bambusovog podupirača i nije se slomio. Možda još poraste, ali ne puno. Ima preko 20-ak cvjetova koji će dati plod - rekao je ponosni vlasnik.

Od toplinskih udara su ga spašavali Mile ili njegova supruga Dobrila jer su ga za sušnog razdoblja redovito zalijevali kao i ostale biljke. Suncokret je postao ponos ulice, nadmašio sve i otišao u rekordne visine. Sama stabljika je debela poput ruke odraslog muškarca, a kad se pipne, tvrd je poput drveta. Supružnici nam kažu da ga nisu prihranjivali, već su mu jedino davali vodu u jutro dok tlo nije vruće.

Kad sazri, divovski suncokret koji ima nešto manje cvjetove od industrijskog, mogao bi dati i do četiri kilograma ploda. Doista rijedak primjerak kakav se rijetko gdje nađe.

Najveći suncokret koji je ušao u Guinnessovu knjigu narastao je u Njemačkoj 2002. godine i dosegao 8,03 metara visine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare