To je to što me zanima!

Sva sreća da nam karijerni diplomati vode vanjsku politiku

Nismo provjeravali, ali čini se da je Hrvatska jedina država u modernom svijetu koja u ovom trenutku nema svog veleposlanika ni u Washingtonu ni u Moskvi. Baš u tim zemljama i upravo u ovom političkom trenutku
Vidi originalni članak

Državu nam već godinama vode karijerni diplomati.

Imali smo nekoliko premijera, sada i predsjednicu države, da ne spominjemo brojne pomoćnike i savjetnike u vlasti i vladajućim strankama, koji su posao u diplomaciji zamijenili političkim funkcijama. 

I što se dogodi?

Zoran Milanović nam pokvari ulazak u Europsku uniju svađom s Njemačkom oko izručenja Josipa Perkovića, zavadi se s povjerenicom Europske komisije oko lexa Perković, zabrani državljanima Srbije ulazak u Hrvatsku, posvađa se s Mađarima, na odlasku izvrijeđa Bosance i Hercegovce i njihovu državu.

Onda dobijemo Andreja Plenkovića iza čijeg posjeta BiH i Ukrajini se vuku repovi optužnica za ratne zločine i optužbi zbog nediplomatskih izjava. A mađarsko, umjesto hrvatskog lobiranja, skida Zsolta Hernadija s Interpolove tjeralice zbog slučaja Ina MOL. 

Tu je, naravno, i Kolinda Grabar Kitarović koja je nedavno iz Kanade ispraćena fotografijom na kojoj pozira s hrvatskom zastavom s prvim bijelim poljem, zbog čega je srbijanski ministar optuži da je "proustaška" političarka, a onda to Vlada i HDZ uredno odšute.

Ajmooo kod Kerryja

A ne trebamo ni podsjećati na ministra Miru Kovača i njegovo slavno putovanje u Washington na sastanak s državnim tajnikom Johnom Kerryjem. Kada je otkrio da nije dobio termin. 

I kome sve to nije šokantno, skandalozno ili makar neprihvatljivo, možda će im uzbudljivije zvučati informacija da Hrvatska u ovom trenutku nema veleposlanika ni u Moskvi ni u Washingtonu.

Jedan je podnio ostavku pa još nije zamijenjen, drugom je istekao mandat i nasljednik se još traži.

Nismo provjeravali, ali ovo je možda jedinstven slučaju u modernom svijetu: da jedna zemlja u isto vrijeme nema svog ambasadora u dvije najveće zemlje na svijetu.

Dobro, ako baš nije jedinstven, onda vjerojatno nije normalan. A sigurno ni koristan.

Kao što bi neki, a naročito poslovni ljudi, rekli da nije bio baš koristan ni Plenkovićev govor u Ukrajini kojim je naljutio Ruse. 

Diplomacija plodno tlo - za gafove

Uglavnom, diplomacija i vanjska politika postali su plodno tlo za svakakve gafove, afere, skandale, ispade, za višednevna natezanja koja prate vanjskopolitičke poteze. A ono što čudi jest činjenica da se u njihovu središtu nalaze upravo najsjajniji izdanci hrvatske diplomatske škole.

U napadu iskrenosti Zoran Milanović jednom je priznao da je "propao u diplomaciji", što se moglo vidjeti u njegovim nediplomatskim trabunjanjima kojima se nije samo sramotio na domaćem planu, već je uspio, onako tuđmanovski, zavaditi s kime god je stigao. Nekad opravdano, ali često promašeno. 

I u pravilu s negativnim ishodom.

Kitarović i Plenković još nisu priznali da su propali u diplomaciji, dapače, vjeruju da bi im sadašnje političke funkcije mogle samo poslužiti kao odskočne daske za daljnju karijeru. 

No ono što bode oči jest činjenica da Hrvatska u ovom trenutku, pored svih ovih diplomata, najviše šepa na vanjskopolitičkom planu.

Što se najbolje odražava kroz činjenicu da nemamo veleposlanika u SAD-u i Ruskoj Federaciji.

Nediplomatska diplomacija

Nije to, nažalost, prvi puta. Bilo je već slučajeva kad smo kasnili s imenovanjima veleposlanika u Rusiji, pa i u Americi, najčešće zbog političkih trzavica na relaciji Zrinjevac-Pantovčak. 

Ali ne samo da je sada, i to već dulje od godinu dana, na vlasti ista politička opcija, već se teško sjetiti kada to Hrvatska istovremeno nije imala veleposlanike u Washingtonu i Moskvi. 

Sve to demonstrira ozbiljnost njezine vlasti. Njezinu posvećenost važnim pitanjima. Ili se možda to ne smatra važnim pitanjima, ta veleposlanička mjesta u Rusiji i SAD-u? Ili se vanjska politika vodi direktno preko premijera i predsjednice? 

Premijer naljuti Ruse, predsjednica obeća da stojimo "rame uz rame s Amerikancima".

Diplomacija preko Skypa

Sve ovo otvara logično pitanje: čemu služe diplomati u politici ako ne mogu voditi uvjerljivu vanjsku politiku?

Ili je možda stvar u tome da Hrvatska više ne vodi svoju vanjsku politiku?

Ako je tako, onda još bolje. 

Zatvorimo ta i druga veleposlanstva i vodimo vanjsku politiku preko Skypa. Bit će više ušteda i manje problema, manje sukoba, uhljeba i skandala poput suđenja bivšem veleposlaniku u Washingtonu Nevenu Jurici zbog pronevjere tisuća dolara ili Kolindine afere s neovlaštenim korištenjem automobila u privatne svrhe.

I najvažnije, nikome više neće biti čudno što Hrvatska nema veleposlanika u Moskvi i Washingtonu. 

A karijerni diplomati se mogu posvetiti vođenju države.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • biberrr 01.12.2016.

    Karijerni diplomati provode strane interese u RH,ne vode oni ništa,već izvršavaju bespogovorno zapovjedi gazda u Washingtonu i Berlinu.

  • uznapredovanje 30.11.2016.

    najjači je Kovač !!! kao ministar vanjskih poslova, u Izraelu održi govor o odnosima Hrvatske i izraela tokom Drugog svjetskog rata !!!... a Izrael je kao država nastao tek 1948...

  • uznapredovanje 30.11.2016.

    najjači je Kovač !!! kao ministar vanjskih poslova, u Izraelu održi govor o odnosima Hrvatske i izraela tokom Drugog svjetskog rata !!!... a Izrael je kao država nastao tek 1948...

Komentiraj...
Vidi sve komentare