To je to što me zanima!

Svaki drugi Hrvat umire od srca najćešće zbog pušenja

Ovakva smrt u 50 posto slučajeva može se izbjeći ali u Hrvatskoj građani najćešće umiru zbog kardiovaskularnih bolesti. Pušenje je glavni razlog
Vidi originalni članak

Predsjednik hrvatskog kardiološkog društva dr. Davor Miličić je ocijenio da je pušenje velik problem jer Hrvati najćešće umiru upravo zbog uživanja u cigaretama. Iako je odvikavanje vrlo teško Miličić smatra da je za to prije svega potrebna snažna volja.
- Hrvatska je u skupini visokorizičnih zemalja po oboljevanju od tih bolesti jer ljudi previše puše, premalo se kreću, imaju loše prehranu i previše ih je s povišenim tlakom - kazao je Miličić.
Pri odvikavanju od nezdravih navika važna je potpora obitelji i šire zajednice. U svijetu 47 posto muškaraca i 12 posto žena puša, dok u Hrvatskoj puši 34 posto muškaraca i 22 posto žena.
Od bolesti koje su povezane s pušenjem u svijetu na godinu umre 5 milijuna ljudi. Već nakon 24 sata od prestanka pušenja uvelike se smanjuje mogućnost moždanog udara, za dva tjedna funkcija pluća se poboljša za 30 posto, nakon jedne godine rizik od kardiovaskularnih bolesti upola je manji, a nakon pet godina nepušenja opasnost od moždanog i srčanog udara jednaka je kao i kod nepušača. U 2006. je u Hrvatskoj registrirano 25.611 umrlih od kardiovaskularnih bolesti - njih oko 11.200 su muškarci, a oko 14.300 žene.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • diki 30.09.2007.

    Kuiži naslov Svaki drugi Hrvat umire od srca. To je isto kao da je napisao da umire od metka, noža ili batina. Kao da je srce smrtonosno oružje. Možda bi bilo bolje da je napisao : Svaki drugi Hrvat umire od bolesti srca. Lektori gdje ste ??

  • enčy 30.09.2007.

    A kako objašnjavate da žena kojA NIKAD NIJE pušila pa čak ni bila u društvu pušača boluje od kardiovaskularnih bolesti?

  • zlaća 30.09.2007.

    Pušio sam 2-3 kutije dnevno dugo godina do prošlog Božiča kad sam završio u bolnici(predinfarktno stanje)7 dana.Odlučio sam ostaviti to sranje i mogu reči da se odlično osječam.Ne mislim više nikad počet pušit.Sve je u glavi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare