To je to što me zanima!

Svakoga dana svaki Hrvat proizvede čak kilogram smeća

Grad Zagreb odgovoran je za gotovo 20 posto ukupnog smeća, a Splitsko-dalmatinska županija za 14 posto. Najmanje smeća imaju Slavonci i Međimurci
Vidi originalni članak

U 2010. godini svaki Hrvat proizveo je 367 kilograma smeća, što znači da je svakoga dana bio odgovoran za jedan kilogram komunalnog otpada. 

Pokazuju to rezultati Izvješća o komunalnom otpadu koje je napravila Agencija za zaštitu okoliša.  

No, iako se te brojke čine zastrašujućim,  Hrvatska je još uvijek bolja od Europske unije, gdje je prosjek čak 520 kilograma smeća po stanovniku godišnje.

Tako je u Hrvatskoj ukupno u 2010. godini proizvedeno 1,63 milijuna tona komunalnog otpada, a najviše smeća nastaje u dvije najmnogoljudnije hrvatske županije, Gradu Zagrebu (19,3 posto) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (13,88 posto). 

S druge strane, najmanje smeća skupljeno je Međimurskoj (1,14 posto) i Požeško-slavonskoj županiji (0,9 posto).

Idi na 24sata

Komentari 5

  • pošq 06.02.2012.

    a gdje je ona spalionica smeća na Jakuševcu koju smo platili neznam koliko i na kraju je izgorila, sama sebe spalila spalionica smeća? a bila je najskuplja i najmodernija na svijetu i okolici

  • Stef_2 02.02.2012.

    Baš me zanima kako to građani proizvode smeće! Uzmeš 10dkg salame plastični ovitak važe barem 3 dkg, kupiš CD, kutija i omot po volumenu 100 puta veći od samog CD-a. Trebaš desetak čavlića – bez plastičnog, voluminoznog pakiranje ne ide. Pokušaj kupiti nešto bez omota! Ne može! Smeće proizvode trgovci i firme. Bio bi red da se to smeće njima vraća, slično kao i boce, nek' se oni bakću s vlastitim smećem. Ovako ja i ostali nosamo to smeće i plaćamo njegov odvoz.

Komentiraj...
Vidi sve komentare