To je to što me zanima!

Sve oči u Hrvatskoj uprte su u HSS, HSLS i manjine

Najneizvjesnije izbore u povijesti RH odlučit će stranke centra i manjine. I ovog puta najpoželjnija udavača je HSS, te HSLS, a i osam manjinaca
Vidi originalni članak

U HDZ-u, koji je osvojio najviše mandata, 61, kažu da imaju najveći koalicijski kapacitet i da će Ivo Sanader formirati novu Vladu. No za novi mandat HDZ, uz pet mandata dijaspore i mogući mandat HSU, za većinu mora pridobiti još 11 zastupnika.
U istoj je poziciji i SDP. Uz osvojenih 56 mandata SDP-u je osigurana potpora sedam HNS-ovih, tri IDS-ova i mandat manjinca Šemse Tankovića.
Milanoviću je stigla i potpora Glavaševa HDSSB-a. Osim što ne žele stati uz omraženi HDZ i HSP, HDSSB u koaliciji sa SDP-om vidi i potencijalno rješenje za Osijek. No i SDP-u i HDZ-u nužno treba žuto-zelena koalicija. HSS i HSLS, odmah proglašeni “najpoželjnijim udavačama” ovih izbora, su objavili tek da će o svim budućim potezima odlučivati zajedno, ali ne i kome će se prikloniti. Ipak, već od izborne noći jasno je da su nešto skloniji Sanaderu.
Đurđa Adlešić je nekoliko puta ponovila da bi HDZ kao izborni pobjednik trebao prvi dobiti priliku da predsjedniku Mesiću predstavi novu Vladu. Josipu Friščiću (HSS) obje će stranke ponuditi mjesto potpredsjednika Vlade za poljoprivredu, a on je najavio da će inzistirati na decentralizaciji i jačem državnom financiranju lokalne samouprave te aktiviranju ZERP-a.
HDZ bi još Josipu Pankretiću mogao ponuditi mjesto ministra poljoprivrede, a HSLS-u ministarstvo obrazovanja i upravu za regionalni razvoj. SDP će igrati na kartu decentralizacije.
No Milanoviću će, u slučaju da dobije mandat za Vladu, ostati vrlo malo mjesta za vlastitu stranku. HNS je već najavio da računa s Radimirom Čačićem kao potpredsjednikom Vlade i Vesnom Pusić kao ministricom vanjskih poslova.




SVI SLOŽNI: VLADU TREBA BRZO SASTAVITI
Osim HNS-a i IDS-a koji su i službeno potvrdili da će podržati SDP, nijedna druga od ključnih stranaka za sastav nove Vlade nije jučer izlazila s konretnim odlukama. U jednom su se ipak svi složili - Vladu treba sastaviti čim prije jer bi svako odugovlačenje značilo političku nestabilnost i krizu vlasti. S obzirom na ciljeve prema EU, to ne odgovara nikome.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • zgbxl 27.11.2007.

    Budale od HSSovaca su \"slepale HSLS! Sada moraju zajedno s njima na klimave Ministarske SANADEROVE fotelje!! Pitajte samo OZBOLTICU sto vas ceka!! Nema tog demokrtaskog zapadnoevropskog duha na Balkanu! Balkan ostaje i ostat ce samo - Balkan!

  • bronx77 27.11.2007.

    arisa i oscar napadaju. jos cu morat branit hdz, pozdrav arisa

  • Oscar13 27.11.2007.

    AKO MISLIS RECI DA SI BIO PIONIR PA DA SI STARIJI OD 1991 ONDA SAM JA JOS TUZNIJI ZA TVOJE NEPOZNAVNJE POVIJESTI!!!TUZNO JE DA LJUDI KOJI NISU VIDILI RATISTA O TOME KOMENTIRAJU A JOS TUZNIJE JE STO SE BROJI KOJI JE GRAD VISE DAO?!NE MIJESAJ TE RAT U POLITIKU JER MU TAMO NIJE SIGURNO MIJESTO....JA SAM PRIJE IZBORA RADIO I GLE CUDA I POSLIJE IZBORA RADIM TAK DA MI JE SVE JEDNO KOJA JE POLITCKA OPCIJA....

Komentiraj...
Vidi sve komentare