To je to što me zanima!

Švedska korak bliže NATO-u, u Turskoj prošli novu prepreku

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, međutim Tursku smatraju glavnom preprekom pridruživanju Švedske
Vidi originalni članak

Povjerenstvo za vanjske poslove turskog parlamenta odobrilo je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u. Time je učinjen ključni korak prema proširenju saveza nakon više od godinu i pol dana turskog odgađanja. Tijekom tog vremena, Turska je od Švedske tražila ustupke povezane s terorizmom, piše Reuters.

Sljedeći korak je potpuno glasanje u parlamentu koje bi se trebalo održati kroz nekoliko tjedana te se očekuje da će proći. Erdogan bi tu odluku zatim potpisao kao zakon, zaključivši naposljetku dugotrajan proces koji je na kocku stavio odnose Turske sa Zapadom.

HOĆE LI POPUSTITI? Turski parlament trebao bi danas razmatrati članstvo Švedske u NATO savezu

Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Iako je Turska ratificirala člansvo Finske, iznijela je primjedbe na kandidaturu Švedske zbog zaštite koju Švedska navodno pruža skupinama koje Turska smatra terorističkima.

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, međutim Tursku smatraju glavnom preprekom pridruživanju skandinavske nacije vojnom savezu i jačanju njezine obrane u regiji Baltičkog mora.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • melin51 26.12.2023.

    Erodgan se ipak pribrao. Vjerujem da i ostatak sultanata bude potvrdio ulazak Švedske u NATO.

  • pajo001 26.12.2023.

    Nevjer kako se zbog rata u ukrajini sce mijenja. Turska je zbog erdogana trebala biti izolirana zemlja. Ovako ona postala glavni svjetski cimbenik. Ta zaostala zemlja koja je poput putina unistila i zatvotila svu oporbu, uvela sultanat, odlucuje o sudbini svedske, finske, ukrajine...odvratno

Komentiraj...
Vidi sve komentare