To je to što me zanima!

'Svi će upisivati besplatno, ako ne padnu neće plaćati'

Studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu te u Puli pridružile su se i kolege iz Rijeke. Studenti u Splitu u utorak su izglasali blokadu dvorane
Vidi originalni članak

Zagrebačkim i pulskim studentima Filozofskog fakulteta pridružile su se i kolege iz Rijeke, koji su blokadu nastave izglasali u ponedjeljak. O nastavku blokade odlučivat će na plenumima svaki dan. Blokadi su se pridružili i studenti splitskog Filozofskog fakulteta. Oni su u 18 sati na plenumu izglasali blokadu velike dvorane koja će početi u srijedu u podne. Blokirati će veliku dvoranu fakulteta koji se inače nalazi na sedam lokacija. U podne će opet na sjednici odlučiti o daljnjim akcijama te hoće li blokirati nastavu na svim lokacijama Fakulteta. Zadarski studenti o blokadi bi trebali odlučivati u srijedu u 20 sati. Nezavisna studentska inicijativa splitskog Filozofskog fakulteta podržava prosvjede kolega iz Zagreba. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, Vide Popović napominje kako blokada fakulteta nije najbolja metoda borbe za studentska prava. Iz Studentskog zbora naglašavaju da veliki broj fakulteta ima tako organiziranu nastavu da se blokada negativno odražava na studente. Splitska udruga "Studenti za studente" smatra da školarine treba smanjiti.

I FPZ IZGLASAO BLOKADU
Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Damir Boras, zabranio je novinarima ulaz u zgradu. Na ulaznim vratima fakulteta osvanula je obavijest na kojoj stoji da niti jedan novinar ne može ući bez pisane molbe. Studenti koji blokiraju nastavu ne slažu se s njegovom odlukom. Studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u utorak su na plenumu izlgasali blokadu nastave na fakultetu. Blokadu će izglasavati svakoga dana, a studenti prosvjedom žele da njihovi zahtjevi o besplatnom obrazovanju dođu do Vlade. Fakultet političkih znanosti je bio u blokadi i ovo proljeće, no ovaj put studenti ističu kako žele pravo na potpuno javno financiranje javnog obrazovanja za sve redovne studente prema bolonji.

MINISTAR OBEĆAO BESPLATAN UPIS
Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je kako će svi studenti koji redovito upišu iduću akademsku godinu studirati bez participacije. Najavio je i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa.
- Dakle, svi upisuju prvu godinu besplatno, a ako ne padaju ni dalje ne plaćaju ništa - rekao je Fuchs gostujući na HTV-u. Dodao je da će to omogućiti da svi studenti krenu s istih startnih pozicija, a samo uspješni i dalje će studirati besplatno.

STUDENTI NAPISALI SVOJ ZAKON O FINANCIRANJU

Studenti su sastavili svoj prijedlog zakona o potpuno javno financiranom visokom obrazovanju. Traže da se uklone svi oblici studentskih participacija pod bilo kojim uvjetima. Prijedlog zakona možete pročitati ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • exit 25.11.2009.

    e a vidi ''studosa'' sto su poklikali minuse nama koji realno gledamo i odgovaramo na cijelu ovu situaciju,SRAMITE SE!!!!pa nismo mi vesla sisali da ne kuzimo sta vi hocete,al vi nas smatrate nizim slojem jer mi nemamo faks pa se ne mozemo mjeriti sa vama studentima.neznate nista drugo osim sr.. i to jedan drugome u usta koji je vise ''pametniji'',ma vi ste cista 0 i sramota za svoj narod,samo znate kukat,prestanite se igrat i shvatite da zivot nije zaje....... kao ovo vase ''studiranje'',prestanite zivjet na tudjoj grbaci i primite se posla,ne pada sve sa neba badava samo za vas.

  • mimas 24.11.2009.

    Fax nije obavezan i ne učite za nas nego za sebe! Ako smo svi mi mogli plaćati zato što smo htjeli učiti možete i vi! Uostalom, kako vas nije sram?! Što je danas dobrovoljno a besplatno?! Ako nemaš za fax odi raditi pa si sam plati a nemoj bit na grbači jadnim roditeljima!!!

  • user_24625 24.11.2009.

    Samo Đapićeva mirovina će nas koštati 4,1 milijuna kuna!!!!!!! Pa, se vi sad žalite da samo za studente izdvajate! Sram vas bilo! Nikome vi ne plaćate ni godinu faksa, ni stan, ni hranu. Nama sve to plaćaju naši roditelji, koji novac za potrebe studiranja moraju iskeširati odmah u devetom mjesecu, pri upisu godine! ˝Ante Đapić odlučio je u 51. godini da mu se više ne da raditi. Podnio je zahtjev za povlaštenom mirovinom i spakirao kofere. Njega ta odluka neće koštati, ali građani će puno platiti: porezni obveznici morat će nadoknaditi za Đapića oko 4,1 milijuna kuna u sljedećih 14 godina!!!!!˝

Komentiraj...
Vidi sve komentare