To je to što me zanima!

Svi čekaju zadnji tren: Fiskalne blagajne skoro nitko ne uzima

Iako je rok do početka 2013. godine tisuće vlasnika ugostiteljskih radnji, malih poduzetnika i obrtnika ne pokazuje gotovo nikakav interes za njihovu nabavu
Vidi originalni članak

Iako je ministar financija Slavko Linić najavio da će svi do početka 2013. godine morati imati fiskalne blagajne, tisuće vlasnika ugostiteljskih radnji, malih poduzetnika i obrtnika ne pokazuje gotovo nikakav interes za njihovu nabavu, javlja Business.hr

Tako, osim države, koja Zakonom o fiskalizaciji namjerava suzbiti sivu ekonomiju i dodatno napuniti proračun, najveću štetu zasad trpe male IT kompanije koje proizvode softver za fiskalne blagajne te su već od početka srpnja očekivale znatan porast prodaje. 

Iako nude popuste do čak 50 posto, upozoravaju da dnevno imaju manje od deset narudžbi za ugradnju softvera. Mnogi su mišljenja da je riječ o već klasičnoj navici da se stvari rješavaju u zadnji trenutak. 

Ako je tome uistinu tako, IT kompanije tvrde da je pitanje hoće li tada uspjeti u kratkom roku instalirati toliki broj softvera. 

Podsjetimo, uvođenje strože kontrole nad prometom u gotovini zapravo neće biti klasične fiskalne blagajne, već će poduzetnici morati imati dobru internetsku vezu preko koje će svaki račun prije izdavanja ići u sustav Porezne uprave i dobivati jedinstveni broj. Procjenjuje se da će za nabavu novijeg računala i softvera, kao i za uspostavu digitalne veze s Poreznom upravom te ishođenje jedinstvenog identifikatora u Fini, poduzetnici trebati izdvojiti minimalno 3000 kuna. 

Budući da se očekuje da će  poduzetnici, posebno obrtnici, tražiti što jeftinija rješenja, ssoftverske tvrtke već su se povezale s distributerima rabljenih računala.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • RenatoIT 05.11.2012.

    Za sve informatičare/developere fiskalnih blagajni, odlična stranica na kojoj se možete informirati i preuzeti besplatan DLL: http://fiskalizacija-dev.com.hr/

  • dadili 04.10.2012.

    potpuno se slažem da treba uvesti reda ali ako država nešto traži mora prvo osigurati da se to može provesti... pretpostavljam da u zagrebu nije problem sa internetskim vezama no kod mene u osijeku jest. nedavno su uveli e-recepte i e-uputnice, a ja sam već dva puta do sada se morao vraćati po papirnati recepr jer se sestra nije mogla konektirati na net pa se bojim kako će neko izdati račun ako se ne može konektirati odnosno kako će naplatiti uslugu ako ne može ispostaviti račun...

  • Car Mrgud 03.10.2012.

    Hoće li se namontirati fiskalna blagajna u "Agenciju za usklađivanje usluga željezničkog prometa"? Izdaje li uopće ta "agencija" račune za svoje "usluge" ili se naplaćuje direktno iz vreće love koju pune isisani porezni obveznici?

Komentiraj...
Vidi sve komentare