To je to što me zanima!

Švicarac steže: Hrvati se guše, banke zarađuju na rastu franka

Predstavnici Vlade i poslovnih banaka dogovorili su novi sastanak za srijedu. Ne žele reći o čemu su raspravljali, već navode da te 'mogućnosti' moraju još testirati
Vidi originalni članak

Dok su bankari u utorak u Ministarstvu financija pregovarali kako pomoći građanima koji imaju kredite u švicarskim francima, on im je iza leđa ponovno uzletio i to na 6,72 kune. A točno prije tri godine švicarac je bio manji za 2,30 kuna. Zbog njega su u međuvremenu rate stambenih kredita porasle i za 65 posto. O tome što su na sastanku dogovorili šute obje strane. Glasnogovornica ministrice financija Martine Dalić u šturom priopćenju tek navodi da su razmotrili nekoliko mogućnosti koje će do srijede analizirati. Tada bi se s bankarima ponovno trebali sastati kako bi pronašli rješenje i pomogli građanima s kreditima u francima. No više je nego očito da je tečaj prerastao u socijalni problem. Tisuće obitelji na rubu su egzistencije zato što su im drastično narasle rate za stan ili automobil.

Da problem nije zanemariv pokazuje 42 posto stambenih kredita vezanih uz franak ili oko 28 milijardi kuna, kao i 47 posto autokredita ili dvije milijarde kuna. Banke su do sada sav teret tečaja prebacivale na dužnike pa je vjerojatno da će Vlada od banaka tražiti da pridonesu i podmetnu leđa jer su u krizi ostale neokrznute.

- Neupitno su banke na tečaju franka ostvarile ekstra profite i nepravedno je da sav teret podnose građani i poduzeća jer bi ih se moglo stjerati na rub pa bi sve moglo puknuti. Zato treba što hitnije pronaći neko rješenje - upozorava Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. Ekonomisti ne žele predviđati gdje je kraj jačanju franka.

Švicarci u šoping idu preko granice

Ni Švicarcima ne odgovara ovako jak franak jer zbog njega poskupljuje domaća roba. Čak 70 posto Švicaraca je u posljednjih godinu dana kod susjeda skoknulo po odjeću i hranu, i to čine sve češće. Zbog franka je smanjen i švicarski izvoz jer je kupcima iz svijeta preskupa švicarska roba, koja se plaća u francima.

Idi na 24sata

Komentari 128

  • mirjana2902 06.08.2011.

    ko im je kriv šta su dizali u francima onda bi mi trebali smanjiti euro na 5 kuna trebali su prije razmišljati nego što ih je banka navukla na to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • bozodurinic 05.08.2011.

    vratio se sanader pa ajde da malo stegnemo. sramota ............ čovjek smršavio...,. e baš ga je šteta mislim, jel, če ljudi iduče godine imat što za jesti lijep dan svima

  • dubrovnik20233 03.08.2011.

    jadan smo mi narod kad uvijek trazimo krivca u nekom drugom a sami smo krivi sebi

Komentiraj...
Vidi sve komentare