To je to što me zanima!

Svjedok: Gotovina je imao razumijevanja za zločine

Svjedok tvrdi da su sustavno paljeni svi gradovi i sela, pretežito naseljeni Srbima, a da su hrvatska ostala netaknuta. Nisu paljene pravoslavne crkve
Vidi originalni članak

General Ante Gotovina nije odobravao zločine nad srpskim stanovništvom u "Oluji", ali je za njega određena razina osvete bila prihvatljiva, izjavio je u petak svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom. Bivši promatrač EZ-a Mark Hanson svjedočio je o susretu s Gotovinom 20. rujna 1995. kad ga je upozorio na ubojstva srpskih civila te pljačku i palež "srpskih" kuća u području zahvaćenu "Olujom".  Po njegovim riječima, Gotovina, tadašnji zapovjednik splitskoga Zbornog područja, pljačku i palež kuća objasnio je "ljudskim osjećajem mržnje prema neprijatelju".
- Za njega je određena razina osvete bila prihvatljiva - dodao je svjedok. Ustvrdio je da su sustavno paljeni svi gradovi i sela, pretežito naseljeni Srbima, a da su hrvatska ostala netaknuta. Nisu paljene pravoslavne crkve na kojima je Hrvatska vojska (HV) ostavljala natpise "Ne diraj - HV".  Po njegovim riječima, suoptuženi Ivan Čermak bio je uvijek na raspolaganju promatračima EZ-a, ali nije imao dovoljno ovlasti, ljudi i sredstava da spriječi kriminal i zločine. Ipak smatra da je masovan odlazak srpskog stanovništva bio "dobrovoljna evakuacija" koju je naredio tadašnji predsjednik tzv. republike srpske krajine Milan Martić te da izbjegli Srbi nisu ni namjeravali ostati u tzv. krajini kad je osvoji HV.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cocalo 24.01.2009.

    svi koji su sutali i mirno gledali sta nam srbi rade \'91 i \'92 nek sute i sada! otkud im uopce pravo glasa? na temelju cega? srbi su dobili sta su trazili i kvit a \'mirovnjaci\' nam nisu pomogli pa nemaju pravo ni suditi!!

  • bajko 24.01.2009.

    a šta je tu čudno,GOTOVINA JE OSUĐEN ČIM JE PODIGNUTA OPTUŽNICA,a oni pederi razorili cijeli grad isad su slobodni,ma jebala majka tu evropu i nas majmune koji se guramo u nju

  • zzrinkaa 24.01.2009.

    ima jedan čovik tvrđi nego stina...ne daj se Ante!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare