To je to što me zanima!

Svjedok: Jedan od helikoptera imao je neispravnu dizalicu

Sigurno je da je "crna kutija" iz jednog helikoptera predana policiji iako se ne spominje u sudskom spisu, rekao je u srijedu na suđenju brigadir Plazanić
Vidi originalni članak

Na suđenju Draženu Slavici za kornatsku tragediju u srijedu je svjedočio brigadir Branko Plazanić koji je tada bio zamjenik zapovjednika baze Divulje. 

- Oko 15 sati sam čuo da se nešto dogodilo na Kornatima, da su "u vatri". Sigurno je da je "crna kutija" iz jednog helikoptera predana policiji iako se ne spominje u sudskom spisu. Mislim da su toga dana na raspolaganju bila četiri helikoptera - rekao je svjedok. Rekao je i kako je i prije polijetanja znao da jedan helikopter ima neispravnu dizalicu. 

 - Toga dana bio je pravi kaos u informacijama, nije se znalo tko gdje ide - rekao je Plazanić. 

Svjedočio je i Ferenc Leš, tada operativni časnik.

- U prvom javljanju oko 16.30 sati nismo znali koliko je ozlijeđenih vatrogasaca niti kakve su ozljede. Da ima stradalih nismo imali pojma - rekao je Leš. Siguran je da su na Kornatima spašavala tri helikoptera.

Sanader: Ne znam zašto su ranjene vatrogasce vozili u Zadar

U srijedu je svjedočio i splitski župan Ante Sanader koji je rekao kako ga je iza 16 sati nazvao županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i rekao mu da na Kornatima ima ranjenih vatrogasaca koje će možda dovesti u splitski KBC. 

- Otišao sam u bolnicu Firule ali ne znam zašto su ranjenici prevezeni u Zadar - rekao je Sanader. 

Kako je Sanader od 2000. do 2005. bio splitski županijski vatrogasni zapovjednik odvjetnik Dražena Slavice Čedo Prodanović ga je pitao o funkcioniranju DVD-ova i o odgovornostima. Tužitelj je tom pitanju prigovorio pa je sudac zabranio odgovor iz principijelnih razloga. Prodanović je protestirao jer se Slavici stavlja na teret i slanje maloljetnih DVD-ovaca na gašenje požara.  

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Capafiori 10.05.2012.

    O tragediji na Kornatima nikada nećemo saznati istinu i to samo iz razloga jer se tamo "upetljalo" sve što se moglo, a poduzelo se ili riješilo nije ništa. Mjesto tragedije koje je "poharala" vojska, policija, helikopteri koji su letjeli ko muhe, ukrcavali i iskrcavali ranjene, mijenjali iskaze, izmjenili mjesto događaja, dovoljno govore o ovoj prevelikoj tragediji. Pravu istinu (naravno, ukoliko se sjeća ili se prisjetio) o požaru, njegovom porijeklu i uzroku erupcije zna Frano Lučić, jedini preživjeli vatrogasac, koji je i sam okrenuo leđa svom zapovjedniku, dobio odštetu od RH i (ukoliko se ne varam) traži još jednu od NATO-a. A istina? Istina je voda duboka, toliko duboka i potrebna koliko je bila potrebna i poginulim vatrogascima na Kornatima i duboka toliko da je svima nama nedostižna.

  • kizo1007 09.05.2012.

    slavica će bit žrtveni jarac, a puno je propusta u organizaciji, po meni jedan od najvećih je kako DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO iz tisnog može ići na helikopterski desant, kad je opće poznato da to mogu samo profesionalne jedinice vatrogasnih postrojbi i vojske, jer u DVDu može biti i maloljetnika kao što smo i vidjeli

  • kova_sb 09.05.2012.

    Nije mi jasno zašto svi šute, kada se zna da ih je gorivo zapalilo....

Komentiraj...
Vidi sve komentare