To je to što me zanima!

Tadić: Srbija ne priznaje proglašenje ustava Kosova

Tadić je rekao kako je dao jasan odgovor i to da "nema nikakve rekonfiguracije međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu bez odluke UN-a"
Vidi originalni članak

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica izjavili su u nedjelju da Srbija ne prihvća proglašenje ustava Kosova kao pravnu činjenicu, te najavili da će se tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.
- Mi smo spremni vratiti se za pregovarački stol i na tome ćemo inzistirati na svim međunarodnim forumima. To će biti naša strategija i naš odgovor na proglašenje nelegalne, takozvane države Kosovo - rekao je Tadić novinarima uoči nedjeljnog proglašenja ustava na Kosovu. Naveo je i da postoji politički konsenzus o konstituiranju srpske skupštine na Kosovu, i dodao kako "Srbija ne želi nikakvu tenziju i političke sukobe na Kosovu, nego demokratske principe i pravila u južnoj srpskoj pokrajini". Ustav Kosova, koju tu republiku određuje kao neovisnu, suverenu, demokratsku i multietničku državu, stupio je na snagu u nedjelju, a kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu će ga navečer iza 19 sati službeno inaugurirati na svečanoj akademiji u Prištini. Povodom prenošenja ovlasti na EU-ovu misiju EULEX, Tadić je rekao kako je dao jasan odgovor o tome u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kome je istakao da "nema nikakve rekonfiguracije međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu bez odluke UN-a". Premijer Koštunica je izjavio kako je neophodno da se Skupština Srbije hitno sastane i prije sjednice VS UN donese odluku da ne prihvaća misiju EULEX.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare