To je to što me zanima!

Tajna starog tavana: Pronašli bodež star oko 3100 godina

Sudbina: Obitelj Ferderber prije 30 godina orala je njivu, a traktor je izbacio razne predmete. Spremili su ih na tavan, a među njima je bio bodež star 3100 godina
Vidi originalni članak

Davnih osamdesetih tadašnji maloljetni sinovi Tomislav i Robert oduševili su se “igračkama” koje je traktor izbacio iz zadnje brazde njive.

Nakon što su se zasitili, majka Marija ih je spremila na tavan. Među njima je bio i bakreni bodež star oko 3100 godina. I tako bi stajao unedogled da u goste prije dva tjedna nije došao rođak i ljubitelj povijesti Emil Crnković.

- Razgovarali smo i Tomislav se odjednom dignuo i vratio se s bodežom. Nisam odmah znao što je, ali sam nazvao kustosa iz muzeja u Rijeci, Ranka Starca - prepričao je Crnković. Kustos mu je odmah objasnio o čemu je riječ.

- Bodež je pripadao području od Posavine, od Dolenske, do ušća Save u Dunav. Tad su bile velike migracije stanovništva, pa mislim da je riječ o ljevaču koji je bježao i skrio svoje predmete u nadi da će se stići vratiti po njih - kaže Starac. Emil kaže da će bodež darovati jednom od muzeja.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • EmraLjalja 11.06.2012.

    Мајн прешззз !!! xDDDDD

  • krčinec 11.06.2012.

    nemoj ga dati ljepo ga prodaj mjesto mu je u muzeju al nek ti plate

  • zvončica1 11.06.2012.

    tko zna što se još skrivalo u toj njivi,a da je prekopat još malo...tko zna!

Komentiraj...
Vidi sve komentare