To je to što me zanima!

Talijanska stranka lijevog centra PD ima novog čelnika

Više od 1,6 milijuna pristaša PD-a glasovalo je na improviziranim biračkim mjestima diljem zemlje, rekla je stranka, što je mnogo veća izlaznost nego se očekivalo
Vidi originalni članak

Nicola Zingaretti, guverner središnje regije Lazio, izabran je u nedjelju za čelnika talijanske Demokratske stranke lijevoga centra godinu dana nakon što je stranka izgubila vlast u teškom izbornom porazu.

Više od 1,6 milijuna pristaša PD-a glasovalo je na improviziranim biračkim mjestima diljem zemlje, rekla je stranka, što je mnogo veća izlaznost nego se očekivalo upućujući na obnovu zanimanja za stranku nakon poraza 2018.

Zingaretti, čiji brat igra glavnu ulogu u talijanskoj televizijskoj policijskoj drami Inspektor Montalbano, dobio je više od 60 posto glasova, prema privremenim rezultatima. Njegovi suparnici Maurizio Martina i Giachetti, odmah su priznali poraz.

Njega se vidi kao umjerenog a trebao bi obnoviti jedinstvo stranke koja je razorena raskolima pod prethodnim čelnikom bivšim premijerom Matteom Renzijem čija je sklonost sukobljavanju od njega stvorila osobu koja stvara podjele.

Optužen da ne čini dovoljno u suzbijanju siromaštva, visoke nezaposlenosti i masovne ilegalne imigracije PD su prošle godine teško porazile populističke snage što je dovelo do mjeseci unutarnjih sukoba i traganja za političkim smjerom uoči nedjeljnog glasovanja.

"Nicola Zingaretti je osvojio divnu i jasnu pobjedu. Sada mora prestati međusobno napadanje. Naši politički protivnici nisu doma nego u vladi", rekao je Renzi na Twitteru.

izbori u PD-u dolaze u doba sve većih napetosti u talijanskoj vladajućoj koaliciji dok se desna Liga i protusistemski Pokret 5 zvijezda bore da svladaju duboke političke sporove suočeni s neočekivanim usporavanjem gospodarstva.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • giustizia 04.03.2019.

    Da, lik je novi, ali ideje i opera su stari, lose i neucinkovite. Ako Lega i 5S ne naprave stogod, nitko nece.

Komentiraj...
Vidi sve komentare