To je to što me zanima!

Tapkaju u mraku i nemaju plan za izlazak iz krize...

Premijerka i ministri ističu kako imaju strategiju u borbi protiv recesije, ali konkretne poteze nisu objavili ni šest mjeseci otkako su došli na vlast
Vidi originalni članak

Članovi Vlade premijerke Jadranke Kosor odahnuli su nakon brisanja Ive Sanadera iz članstva HDZ-a jer  su spriječili dvostruku liniju odlučivanja u Banskim dvorima. No time nije riješen ni jedan od brojnih i teških gospodarskih problema, a njih se ne može izbrisati jednim potezom. Građani su lani umjesto boljeg životnog standarda dobili harač i veći PDV. Pred blagdane Jadranka Kosor je državne i javne službenike “obradovala” prepolovljenom božićnicom. Gotovo 50.000 ljudi u 2009. godini ostalo je bez posla.Novu godinu Vlada nam je čestitala skupljim plinom, i to za 15 posto kućanstvima te 19 posto gospodarstvu. U travnju nas očekuje i poskupljenje struje, što će zasigurno izazvati rast cijena. Nažalost, premijerka i njezin tim posljednih sedam mjeseci nisu učinkovito iskoristili. Vlada ne nudi nikakve konkretne mjere za izazak iz krize, osobito za spas gospodarstva. Takve mjere trebale bi sadržavati konkretan novčani iznos, naznaku odakle ta sredstva dolaze, rokove isplate, ali i najvažnije - prema kojim kriterijima se sredstva dodjeljuju i tko za njih odgovara. Vlada zasad nudi tek maglovite obrise potrebnoga gospodarskog programa. Imamo niz strategija, antirecesijski plan i druge razvojne dokumente koji su preopćeniti te u ladicama samo skupljaju prašinu. Na izravan upit o konkretnim mjerama koje namjeravaju poduzeti za izlazak iz krize, odgovorila su nam sva četiri ministarstva koje smo kontaktirali i Vlada. Stigle su nam samo općenite izjave bez konkretnih rješenja. U Ministarstvu financija rekli su nam da oni rade prema programu Vlade, odnosno donesenim strategijama i dokumentima. Premijerka Kosor je već nekoliko puta ponovila da će 2010. godina biti izuzetno teška i puna izazova.
Brojne dokumente i strategije imali smo i prije Kosoričine Vlade, imat ćemo i ubuduće. Hrvatskoj ne trebaju tone papira nego konkretna akcija koja će dati odgovor kako se gospodarski pomaknuti s mrtve točke.

VANJSKI DUG 2009. NARASTAO REKORDNIH 24,8 MLRD. KN
Hrvatski inozemni dug krajem rujna 2009. godine dosegnuo je vrtoglavih 42,76 milijardi eura, izvijestila je Hrvatska narodna banka. Svaki građanin dužan je prosječno 9640 eura ili 70.400 kuna. Vanjski dug u samo devet mjeseci 2009. godine narastao je za rekordnih 3,4 milijarde eura, odnosno 24,8 milijardi kuna. To znači da su svi ekonomski problemi rješavani zaduživanjem. 

DRŽAVA JE UNATOČ HARAČU NAPLATILA 7 MLRD. KN MANJE 
Iako su krizni porezi trebali spasiti državnu blagajnu, najnoviji podaci Ministarstva financija to demantiraju. U prvih deset mjeseci 2009. od PDV-a je naplaćeno 4,8 milijardi kuna ili 13,5 posto manje nego 2008. Smanjen je i prihod od trošarina za 1,8 milijardi kuna. Istovremeno, rasle su plaće zaposlenih u javnoj upravi, socijalne naknade i troškovi kamata na državni dug.

VLADA J. KOSOR JE DONIJELA NIZ NEPOPULARNIH MJERA

'DRŽAVA NIJE UČINILA NIŠTA ZA NAS'

Idi na 24sata

Komentari 39

  • Malkavian 22.01.2010.

    Izlazak iz krize: 1: objava registra branitelja 2: ukidanje dijaspore... 3: PDV 10-15% (cijene će bit u padu, kupovna moć u porastu.) 4: sva politička elita svoje plaće smanjit za 60-75% (cca 4500-5000 kn) i kad se to napravi...evo uštede...ali ne..oni idu pljačkat narod još više.... a i ta priča sa krizom ne drži vodu...mislim da je to čista izmišljotina kako bi se pljačkalo, a da nitko to ne skuži..Sve mi to smrdi na podvalu.

  • ribić 10.01.2010.

    Izgleda da smo mi narod jako bolestan u glavi! Zašto? Trpimo ove ljude, nebih rekao lopove jer prilika čini lopova, od prije dvadesetak godina koji nam pred svake izbore prodaju maglu u kojoj se mi kupamo do slijedečih izbora a njima je jedino važno da budu visoko na partijskim listamakako bi prilikom slijedečih izbora ponovo dohvatili Sabor. Njihova primanja, ne zarade, uz sve beneficije daju im pravo da budu bahati, neosjetljivi, neodgovorni, licemijerni i još štošta šta nudi vlast. Zašto bi onda vodili brigu da svima bude bolje, to iziskuje napor,jedina njihova briga da iduće izbore dosegnu Sabor, a kmetova će uvijek biti.

  • Determinator 09.01.2010.

    HDZ-ov plan za izlaz iz krize exkluzivno!!!!!!! Dignimo poreze, povisimo cijene, neka gamad pocrkava jer samo najači opstaju!

Komentiraj...
Vidi sve komentare