To je to što me zanima!

Švicarac 6, 15 posto niža rata, a ostatak ide na balon kredit

Udruga banaka održala je sastanak na kojemu je glavna tema bila švicarski franak. Raspravljalo se o načinima pomoći zaduženim građanima te o valutnoj klauzuli
Vidi originalni članak

Nakon što je franak skočio na 7,16 kuna, već je dva dana u opadanju. Tako će sa današnjih 7,08 kuna, od sutra franak biti 6,75 kuna, prema srednjem tečaju HNB-a.

Na sastanku u sjedištu Hrvatske udruge banaka u petak se raspravljalo o detaljima prijedloga pomoći građanima koji imaju kredite u švicarskim francima. HRT neslužbeno doznaje kako je dogovoreno fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6 kuna, iako je Vlada tražila 5,8 kuna. Kamate na postojećim kreditima će se smanjiti za jedan posto, a bankama će se uvesti porez samo na kredite u švicarskim francima. Klijenti koji imaju ratu kredita u protuvrijednosti 1000 švicarskih franaka, mjesečno će otplaćivati 5800 kuna. U odnosu na današnji tečaj, to je gotovo 1000 kuna manje. 

Utvrđeni su kriteriji prema kojima će se odlučivati o pružanju pomoći zaduženima. Dio sindikata traži i ukidanje valutne klauzule. Zahtjev su poslali Ustavnom sudu još 24. siječnja, ali još nisu dobili odgovor.

Dogovor Vlade i bankara javnosti će biti prezentiran u srijedu.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Jande 13.08.2011.

    kaje sivka opet nisi imala j... uvesti im poreze.

  • bardo 13.08.2011.

    da li će mene netko natjerati da potpišem taj novi "najbolji" za nas građane projekt "hrvatske" vlade u suradnji sa svim ostalima, ili možda da budeš "pametan" pa ostaneš ovako i "možda" bude bolje kad se vrati (ako) na 4,5? hmmmmm, velika vjerojatnost da će biti pod moraš potpisat ili ti kamata ide na 20% hahaha

  • xxx1 13.08.2011.

    muči me ovaj "balon" kredit???

Komentiraj...
Vidi sve komentare