To je to što me zanima!

Teolog Milas o papi Benediktu XVI.: Njemačka od 'mi smo papa' do 'mi više nismo papa'

NOVI EXPRESS Za one koji možda nisu upućeni: ova nova naslovnica (Mi više nismo papa) je odgovor na onu kultnu naslovnicu iz 2005. , kad je uredništvo Bilda prilikom Ratzingerova imenovanja objavilo ‘Mi smo Papa!’
Vidi originalni članak

O tome kakvo je raspoloženje u Njemačkoj nakon objave rezultata najnovijeg istraživanja o zlostavljanju u Münchenu i spornoj ulozi umirovljenog pape Benedikta XVI., odnosno tadašnjeg münchenskog nadbiskupa Josepha Ratzingera, dovoljno govori nedavna naslovnica najčitanijeg njemačkog dnevnika Bild: “Mi više nismo Papa!” (de. Wir sind nicht mehr Papst!). Za one koji možda nisu upućeni: ova nova naslovnica je samo odgovor na onu kultnu naslovnicu iz 2005., kad je uredništvo Bilda prilikom Ratzingerova imenovanja objavilo “Mi smo Papa!” (de. Wir sind Papst!). Na prvog njemačkog papu nakon gotovo petsto godina čekanja bila je ponosna cijela Njemačka, neovisno o (a)religijskoj (ne)pripadnosti. Sad ti isti Nijemci iz revolta napuštaju Crkvu. Ovo je tek jedan od epiloga najnovijeg izvješća o slučajevima zlostavljanja u nadbiskupiji München-Freising između 1945. i 2019., koje je po narudžbi same nadbiskupije temeljito pripremila odvjetnička kuća WSW. Navodno je riječ o najmanje 497 žrtava. U fokusu javnosti nalazi se, nažalost, i spomenuti Ratzinger, koji je kao nadbiskup u četiri slučaja propustio odlučno i adekvatno reagirati. Burne reakcije izazvalo je i njegovo naknadno očitovanje u kojem je djelomično negirao krivnju i bagatelizirao nesretna događanja. Ovih se dana lome koplja oko toga je li umirovljeni papa lagao ili se jednostavno ne može sjetiti svojih poteza iz prošlosti? Ili je netko od njegovih suradnika u njegovo ime promptno reagirao na rezultate istraživanja samo zato što te povijesne činjenice štete ugledu Crkve i kao takve ne smiju ni postojati?

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • Luna777 18.02.2022.

    Nikada mi se Papa Ratzinger nije sviđao, bilo je nešto u njegovu pogledu zločesto, prepredeno, lukavo, za razliku od Pape Vojtile i sadašnjeg Pape Franje, koje je narod volio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare