To je to što me zanima!

Teroristi bez trunke milosti: Aerodromi su im glavna meta

U zadnjih devet godina teroristi su izveli sedam bombaških napada na zračne luke diljem svijeta. Ne računajući ovaj zadnji u Bruxellesu u kojem je poginulo 11 ljudi
Vidi originalni članak

U prosincu 2006. dva španjolska policajca su ozlijeđena kada je eksplodirao automobil kojeg su pregledavali na parkiralištu madridske zračne luke Barajas.Pred samu eksploziju vlasti su dobile telefonsko upozorenje o tome da je u jedan od automobila postavljena eksplozivna naprava. Odgovornost za eksploziju bombe preuzela je baskijska separatistička organizacija ETA.

U lipnju 2007. zbio se teroristički napad auto-bombom na aerodrom u Glasgowu u Škotskoj. Islamski ekstremisti od kojih je jedan bio liječnik, zabila su se džipom koji je bio natovaren benzinom u zgradu aerodroma, nakon čega su počeli bacati bombe. Jedan od napadača naposljetku se polio benzinom i zapalio. Nekoliko osoba je ozlijeđeno

U siječnju 2011. u samoubilačkom napadu u čekaonici moskovskog aerodroma za dolaske poginulo je 37 osoba, a ozlijeđeno 173. Odgovornost za taj atentat je preuzeo šef pobunjeničke islamističke organizacije Emirati sa Kavkaza, Čečen Doku Umarov. Napad je izveo član te organizacije koji je aktivirao eksplozivnu napravu sa dva do tri kilograma TNT, koju je nosio oko pojasa.

U ožujku 2012. islamski ekstremist Ardi Uka (21) s Kosova u frankfurtskoj zračnoj luci ubio je dva američka vojnika, a dvojica su ranjena. Osuđen je na doživotnu kaznu.

U lipnju 2014. talibani prerušeni u policajce napali pakistansku zračnu luku. Teškim naoružanjem, granatama i raketnim bacačima napali su terminal za međunarodne letove. Poginulo je tridesetak ljudi, isto toliko ih ranjeno, a ubijeno je i svih 10 napadača.

U prosincu 2015. u eksploziji na istanbulskom aerodromu poginula je čistačica, a dvije osobe su ozlijeđene. Odgovornost za napad preuzela je kurdska militantna skupina.

U ožujku 2016. u eksploziji autobusa na ulazu u aerodrom u gradu Beledweyne u Somaliji, poginuo je i ozlijeđen veći broj putnika.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • jo2hn8ny 23.03.2016.

    Naravno da su aerodromi, željeznički kolodvori, autobusni kolodvori pa i metroi najvažnije mete terorista, kada se tamo nalazi najveći broj potencijalnih civilnih žrtava jer su tamo slabo zaštićeni.

  • samoKalašnjikov 23.03.2016.

    Pa kad su to još Teroristi imali milosti prema bilo kome pa naslov vam je da se upucaš!

  • ujo66 23.03.2016.

    odoh ja u Australiju a prijatelj mi je rekao da narednih 100 godina moći će se živjeti još jedino u Irskoj što se tiče kršćanstva. Turci će stati uz ISIL a Rusi će stati uz srbe i eto ti opet rata za godinu dvije Rusi nikada nisu odustali od namjere da preko Srba dobiju koridor na jadransko more

Komentiraj...
Vidi sve komentare