To je to što me zanima!

Teška bolest i propast: "Kredit u francima mi je uništio život"

Fatima Devčić (52) iz Kraljevice noću ne spava. Pije tablete za smirenje. Suprug joj je preminuo od raka gušterače, a kći odustala od studija da pomogne mami
Vidi originalni članak

Čitav mi se život okrenuo naopačke zbog kredita koji smo pokojni suprug i ja podigli u švicarskim francima. Suprug Dragan, koji nikad u životu nije bio bolestan, zbog stresa obolio je 2010., govori Fatima Devčić (52) iz Kraljevice.

Mužu je dijagnosticiran karcinom gušterače i umro je devet mjeseci nakon dijagnoze. Ona se i danas bori s vraćanjem rata. Na izmaku je snaga. Stambeni kredit od tadašnjih 102.000 švicarskih franaka podigli su 2004. na 21 godinu.

Mirovina 2900, a rata kredita 3860 kuna

- Oboje smo tada radili i lijepo živjeli. Moja plaća bila je dostatna za režije i mjesečne namirnice, a njegova za vraćanje kredita. No 2008. dijagnosticiran mi je karcinom pluća, pa su slijedile kemoterapije i tri operacije. Proglašena sam 80 postotnim invalidom te, nakon 30 godina staža kao primalja u rodilištu, morala sam prestati s radom. Sada primam 2900 kuna mirovine, a rata kredita iznosi 3860 kuna - ogorčena je Fatima. 

Djeca se morala zaposliti

Zbog financijskih problema kći Morena, morala je prekinuti studij te se zaposliti, kao i sin Mario, koji je kao konobar otišao raditi u Njemačku.

Fatimi je ostalo još 10 godina kredita, ali boji se hoće li to doživjeti. Dignula je i kredit kako bi pokopala supruga. Zbog svega noću ne spava i pije tablete za smirenje. Izlaz ne vidi.

Idi na 24sata

Komentari 242

  • dmravun7 19.01.2015.

    Ne znam odakle ti mirovina za taj staž tolika 2900 kn, ja sam kudikamo stariji imam 33 godine staža u mirovinu od 1600 kn. E da si imala takovu mirovinu ne bi dizala kredite. Mi sitni trebalii smo se već davno objesiti. Ova vlas pogoduje samo bogatašima, a to si bila u vrije dizanja kredita. Ja nisam čak ni čestiti automobil moga da kupim, a radili smo i ja i moja supruga Visokoobrazovani, ona tek ove godine ide u mirovinu. Što kukate, zašto niste digli kredit u Eurima ili jednostavno što je najpametnije niste ni trebali taj kredit, ali velike želje, stvaraju na kraju velike probleme.

  • Prva Proleterska 19.01.2015.

    Pa kako se uopće usudi kazati kolki je kredit podigla !! Pa jel su te banke uopće provjeravale kreditore i njihova primanja ! 103.000 Sf. bankovnoga kredita !! Mislili i obavezala se vratiti za 20g, što iznosi sa kamatom 11.000 Sf godišnje ! I sad da Država spašava ! Koga i zašto ! Izvolte prodati ono za što ste potrošili kredit i vrtaiti odmah pare !

  • čočo đuđica 18.01.2015.

    i ja sam prekinula fakultet i počela radit..al to nisam stavljala u novine..i nisam tražila da mi drugi ispalčuju kredit..nek se snalazi sama..

Komentiraj...
Vidi sve komentare