To je to što me zanima!

Tibet: U prosvjedu protiv kineske vlasti 100 mrtvih

Kineske vlasti pokazale su prve snimke nereda izazvanih prosvjedima protiv kineske okupacije u Tibetu koje predvode budistički svećenici
Vidi originalni članak

Izbjeglice u Indiju tvrde da su krvavi prosvjedi do sada uzeli i stotinu života, dok je prema službenim informacija poginulih za sada tek 10, javlja AP.
- Sve žrtve su nevini civili koji su živi zapaljeni - kazao je jedan od očevidaca. Međunarodna kampanja za Tibet izvijestila je i da je uhićeno nekoliko stotina studenata koji se ispituju i podvrgnuti su mučenjima. Glavni grad Tibeta Lhasa u potpunom je kaosu. U središtu grada ubijeno je nekoliko ljudi, mnogi su ranjeni ili uhićeni.
Policija je uhitila 61 čovjeka tijekom prosvjeda u petak navečer, uključujući četvoricu koji su prosvjedovali pred kineskom ambasadom. Dalaj-lama, tibetanski duhovni vođa, poziva kineske vlasti da se suzdrže od uporabe sile. Vlast u Pekingu tvrdi da su za nasilje odgovorni upravo pristaše duhovnog vođe.
Službena Kina pozvala je prosvjednike da se predaju najkasnije do ponedjeljka u ponoć.
Prosvjedi u Tibetu i u susjednim pokrajinama, gdje žive tebetanske manjine, traju od ponedjeljka. Krenuli su kao mirni prosvjedi u povodu obilježavanja 49. obljetnice ustanka u Lhassi koji se završio progonom Dalaj-lame u Indiju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • thelma 15.03.2008.

    e pa, ovo je strašno. kinezi nad tibetancima vrše genocid i nikom ništa. što je najgore tibet nema nikakve šanse jer kina nikad neće odustati. tko kontrolira tibet, kontrolira vodene tokove pola azije. da bar ova tema može privući samo desetinu zainteresiranih za potpuno nevažne idiotarije poput gay brothera i farme...

Komentiraj...
Vidi sve komentare