To je to što me zanima!

Tijekom vikenda na hrvatskim prometnicima troje poginulih

Policajci svih policijski uprava od petka do nedjelje utvrdili su ukupno 5900 prometnih prekršaja, od kojih se 508 odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 2479 na prekoračenje dopuštene brzine
Vidi originalni članak

Policija je tijekom proteklog vikenda na hrvatskim prometnicima zabilježila ukupno 99 prometnih nesreća, među kojima su tri nesreće u kojima su poginule tri osobe, dok je u ostalim nesrećama ozlijeđena 131 osoba. 

Policajci svih policijski uprava od petka do nedjelje utvrdili su ukupno 5900 prometnih prekršaja, od kojih se 508 odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 2479 na prekoračenje dopuštene brzine, 833 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 295 na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

OKONČANA DRAMA U SOPOTU Nakon pet i pol sati pregovora i taktiziranja, policija je iz stana odvela rastrojenog muškarca

U nadzoru prometa policija je svoje aktivnosti posebno usmjerila prema ponavljačima teških prekršaja u prometu. Policija je tijekom vikenda zatekla 28 recidivista koji su počinili 34 teška prekršaja, od čega 18 vezanih za alkoholiziranost i osam slučajeva upravljanja prije stjecanja prava. U četiri slučaja su za volanom zatečeni vozači kojima je ranije izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

Devet vozača je zadržano u posebnim prostorijama, dok je protiv 13 vozača proveden žurni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, preciziralo je Ravnateljstvo policije.

Najveća koncentracija alkohola od 3,7 promila izmjerena je na području PU karlovačke, dok je najveći broj prekršaja vezanih za alkohol, njih 63, zabilježen na splitsko-dalmatinskom području. Najmanji broj takvih prekršaja, njih sedam, zabilježeno je na ličko-senjskom i zadarskom području.

POTONUO S ČAMCEM Policija traži muškarca (72) koji je pecajući pao u Savu

Policija je istaknula da su najveći broj prekršaja pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 18 do 24 godine. U zabilježenih 128 takvih slučajeva najčešća koncentracija alkohola iznosila je 0,7 promila.      

Najveća prekoračena brzina od 252 kilometara na sat izmjerena je na području PU brodsko-posavske, dok je rekorder po broju prekršaja PU splitsko-dalmatinska s 373 prekršaja. Najmanji broj prekršaja prekoračenja brzine, njih 26, zabilježeno je na području PU šibensko-kninskoj, dodaje Ravnateljstvo policije.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske gdje je zabilježeno 174 takvih prekršaja. U toj je županiji zabilježen i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, njih 54.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • tutek! 24.06.2020.

    Kad ravnatelj policije vozi 3x brže od dozvoljenog u naseljenom mjestu, onda očito tako trebamo svi voziti. Jer policija je primjer provođenja zakona i poštenja, zar ne? Dok god bude privilegiranih u našoj korumpiranoj uhljeb-državi, reda na cestama neće biti. Ja prvi neću se pridržavati besmislenih ograničenja (ona razumna poštujem,no u moru besmislenih znakova jako ih je teško prepoznati) ali vozit ću toliko da me nitko ne može kazniti jer nemam namjeru plaćati kumove, neradnike, parazite i ostale njima slične. Viziti po ograničenjima neću jer to ponekad znači kilaviti 30 kraj znaka radovi na cesti (a radovi zavrseni prije 3 mjeseca), vući se 40km/h po autocesti zbog par kapi kišice... itd... Kad za regulaciju prometa dođe netko pametan onda možda i znakovi dobiju smisao. Do rada smisao je jedan jedini: punjenje proračuna. I naravno, bit će jurnjava nedodirljivih, tatinih sinova, policijskih uhljeba i ostalih parazita društva.

  • tutek! 24.06.2020.

    Da su ograničenja postavljena sa svrhom i logikom, onda bi ih vozači poštivali. A šačicu divljaka koji ne bi, lako bi bilo izdvojiti iz razumne većine. Ovako, praktički svi vozači su stalno u prekršaju. I nakon nekog vremena, kad vozač shvati da ograničenja nemaju nikakvog smisla, kao npr. kad kroz naseljeno mjesto stave ograničenje 70 ili 80 a onda na nekoliko km dugačkoj ravnoj pustopoljini van naselja stave ograničenje 50km/h i punu crtu, nakon takvih primjera više nitko ne gleda znakove nego samo viri li neki plavac skriven u grmlju. Takvim mjerama uvijek ćemo biti na začelju po sigurnosti, sve dok umjesto punjenja proračuna nekome stvarno ne bude važna sigurnost. No u državi prepunoj kumova, uhljeba, parazita, teško je očekivati takvo nešto.

  • tutek! 24.06.2020.

    Ogroman problem u našem prometu su bezbrojni nepotrebni znakovi, uglavnom ograničenja, koji su razbacani stihijski bez ikakvog smisla i potrebe. Kad je znakova previše i kad ne služe ničijoj sigurnosti (osim ono - perem ruke od odgovornosti) onda ih nitko ni ne poštuje. A od stotinu postavljenih znakova nekolicina ima smisla. No kako znati koji su to? A postivati sve besmislenosti dovelo bi do totalnog kolapsa prometa. Je li itko stvarno poštivao recimo abnormalno ograničenje od 40km/h na autocesti, postavljeno zbog malo kišice na temp. plus 10 uz poruku: poledica. Nekima se očito voda ledi na 10 stupnjeva. :) Probajte voziti toliko dok oko vas tutnje kamioni sa 90. Ali prije toga uplatite mjesto na Miroševcu jer moglo bi vam trebati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare