To je to što me zanima!

Tijelovo je blagdan kojim se slavi pretvorba kruha i vina

Sve je počelo vizijom redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u današnoj Belgiji koja je vidjela pun Mjesec i na njemu mrlju. Tijelovo se slavi od 13. stoljeća
Vidi originalni članak

Tijelovo je blagdan kojim se slavi uspostavljanje čina euharistije na Veliki četvrtak na Posljednjoj večeri, odnosno slavi se misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. 

Tijelovo se, kao poseban blagdan, počinje slaviti u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo širi se stoljeće kasnije. Sve je počelo vizijom redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji koja je imala viđenje punog Mjeseca na kojemu je opazila mrlju. Mjesec je tumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavio Presveti oltarski sakrament. Uskoro je mjesni biskup uspostavio blagdan koji se u početku zvao blagdan euharistije. Obilježavanje Tijelova ima i druge motive. Naime, početkom drugog tisućljeća počela je opadati učestalost pričešćivanja. Posebnu je važnost u tada dobivalo pokazivanje svete hostije. Podizanje je postalo jedan od ključnih dijelova euharistijskog slavlja te je bilo najvažnije vidjeti podignutu hostiju. 

Još jedan teološki razlog je osporavanje stvarne Kristove prisutnosti u posvećenim prilikama kruha i vina Berengarija iz Toursa. Kao reakciju na to osporavanje vjernici su zahtijevali blagdan kojim se svečano ispovijedala i potvrđivala vjera u stvarnu i djelotvornu Kristovu prisutnost.

Tijelovo se obilježava u četvrtak poslije nedjelje presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa. U Hrvatskoj je neradni dan i slavi se u crkvama i svetištima diljem zemlje, a organiziraju se i tijelovske procesije. 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Kibl 05.06.2015.

    Vjeri se ne treba izrugivati. Ali informativne emisije su pretjerale sa vjerskim informacijama. Crkva ima svoj prostor štampu radio i neka ostanu unutar toga. Novinari valjda misle da to sve nas zanima.

  • istina888 04.06.2015.

    Ipak je priroda jača od tih svih prića i naklapanja.

  • volimje 04.06.2015.

    Slavimo misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv? 21. stoljeće grabi naprijed, a ljudska rasa slavi ovo? Jesmo li zakazali, ali onako iskreno?

Komentiraj...
Vidi sve komentare