To je to što me zanima!

Titov maslinik ima 88 maslina koje daju oko 200 litara ulja

Vrhunski maslinar: Aldo Vižintina (67) iz Tara više je od dvadeset godina bez naknade pazio i održavao masline s Titovim imenom. Nada se da će se taj prostor pretvoriti u park
Vidi originalni članak

Danas s odmakom od trideset i više godina meni je iznimno drago da je maslinik preživio i ne bih želio da se to uništi. Nadam se da će se ovaj prostor pretvoriti u park.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ispričao nam je to Eđidio Labinac iz Vabrige u Istri koji je 80-ih godina prošlog stoljeća posadio ovaj jedinstven maslinik. Zahvaljujući njegovu trudu ime “TITO” izniklo je od 88 zasađenih stabala masline. Svako slovo je dužine 20-ak metara, a cijeli natpis “TITO” širok je oko 70-ak metra. Živa slova razgranatih maslina zbog svoje veličine jasno su vidljiva tek iz aviona, ali i iz svemira, a znatiželjnici ga pronalaze i na Google Earthu. U općini Tar – Vabriga, na čijem su posjedu zasađene masline s Titovim imenom, kažu da maslinik namjeravaju očuvati kao povijesnu cjelinu.

- Prvo slovo “T” maslinika nalazi se na privatnom posjedu, dok su preostala tri slova “ITO” na općinskom zemljištu i zajednički ih uređujemo od košnje trave do obrezivanja maslina – kaže načelnik općine Tar – Vabriga Nivio Stojnić.

Titov maslinik je od suše prije dvadesetak godina spasio maslinar Aldo Vižintina (67) iz Tara.

- Danas su u izvrsnom stanju i godišnje uberem oko tonu maslina. Preradom dobijem oko 200 litara kvalitetnog djevičanskog maslinova ulja za koje pripremam etiketu ‘Titovo ulje’ – govorio nam je prije nekoliko godina Vižintin, koji je u međuvremenu brigu o maslinama prepustio Općini Tar – Vabriga.     

Idi na 24sata

Komentari 466

  • lokal patriota 15.03.2017.

    Kako nema maslinika sa imenom Franjo??? Ajde HDZ ili ostale stranke, nije bitno koja, napravite brzo, da vam netko ne uzme ideju. Ovdje nema politike, nego ime litre ulja, ekstrakomunistićko ili ekstradesnićarsko. Zaštitite brend, brzo.

  • Bože Dragi 14.03.2017.

    Iz Tuđmanove ostavštine ne možeš ni kapi ulja,niti kuna a kamoli eura iscjediti sve su lopovi raznijeli kao čopor gladnih vukova.Narodu su ostali samo dugovi,a danas smo se opet uspješno zadužili kako ponosno kaže ministar Marić

  • uhljeb 13.03.2017.

    hhhaaaa hrvatski klasik titovi hoteli ,tvornice valjaju ako su pokradeni i tajkuni se bogate a na bistama se iživljavaju i dokazuju velike hrvatine

Komentiraj...
Vidi sve komentare