To je to što me zanima!

Tko je Liz Truss? Kampanja joj trajala duže od mandata, bila je spremna i na nuklearni rat

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Za politički opstanak borila se od od 23. rujna kada je njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio "mini proračun" s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta
Vidi originalni članak

Samo šest tjedana na čelu britanske vlade, Liz Truss (47) podnijela je ostavku. 

Naime, bila je suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Najavljivani politički program nije ostvarila, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tijekom jučerašnjeg glasanja o povjerenju njenoj vladi, zastupnici Konzervativne stranke jučer su se svađali u parlamentu uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju.

Za politički opstanak borila se od od 23. rujna kada je njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio "mini proračun" s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta.

IMENOVALA NOVOG MINISTRA FINANCIJA Liz Truss: Ne planiram podnijeti ostavku, prebrodit ćemo oluju

Neki zastupnici otvoreni su pozivali na njezinu ostavku, a drugi krenuli u raspravu tko će doći umjesto nje.

Truss je od rujna prošle godine do mandata na mjestu premijerke bila ministrica vanjskih poslova u Johnsonovoj vladi, prati reputacija ambiciozne, pa i beskrupulozne oportunistice. Njen politički put svakako je zanimljiv: potječe iz ljevičarske obitelji i u mladosti se prvo pridružila centrističkim Liberalnim demokratima. Tada je zagovarala prilično progresivne stavove, od legalizacije kanabisa do ukidanja monarhije. 

Borila se za ostanak UK iz EU, a onda se brzo predomislila...

Ipak, pridružila se desnim konzervativcima 1996. godine, nakon nekoliko godina rada u privatnom sektoru za Shell i tvrtku tvrtku Cable & Wireless, vratila se u politiku.

Prvo je bila zastupnica okruga Jugozapadni Norfolk na istoku Engleske 2010., preživjevši prije toga izvanbračnu aferu koja ju je umalo koštala nominacije. Od 2012. je obnašala nekoliko ministarskih i drugih dužnosti u obrazovanju, financijama i pravosuđu.

VELIKA BRITANIJA Liz Truss je na kraju došla u parlament nakon salvi kritika da se "skriva pod stolom"

Tijekom referenduma o izlasku UK-a iz Europske unije (Brexit) aktivno se borila za ostanak zemlje u EU. Dok je njezin tadašnji šef Boris Johnson bio pobornik za izlazak. 

Ubrzo je i ona postala jedna od od pobornica Brexita, za vrijeme izlaska iz EU, Johnson ju je zadužio za pregovore o novim sporazumima o slobodnoj trgovini, a prošle godine imenovao ju je ministricom vanjskih poslova.

U posljednje vrijeme u javnosti su 'buru' izazvale njezine izjave gdje je govorila kako će se s krizom životnih troškova nositi tako što će napore usmjeriti na "smanjenje poreznog opterećenja, a ne na dijeljenje milostinje".

'Spremna sam pritisnuti nuklearno dugme'

Ismijavali su je i krajem prošle godine kada je prilikom obilaska britanskih vojnika u Estoniji pozirala na tenku, pod vojnim prslukom i šljemom.

Zanimljiv odgovor dala je i u predizbornoj debati kada ju je voditelj upitao bi li pritisnula 'nuklearno dugme', točnije naredila nuklearni udar 'kao mjeru posljednjeg utočišta', odnosno kako bi se pritom osjećala - budući da bi to dovelo do 'globalnog uništenja'.

ANKETA Osamdeset posto Britanaca ne podržava vladu Liz Truss

Truss je potpuno hladnog pogleda i bezizražajnog lica odgovorila da je to 'važna dužnost premijera' i da je 'spremna to učiniti'. 

Ranije se istaknula svojim odlučnim stavom i oštrom retorikom protiv ruske agresije na Ukrajinu.

- Ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, vidjet ćemo i druge zemlje pod prijetnjom: Baltik, Poljsku, Moldaviju, a to bi moglo završiti kao sukob (Rusije) s NATO-om - upozorila je.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • max2017 20.10.2022.

    mlohava i vodnjikava......

  • Usora1 20.10.2022.

    dugo im je i trajala,…. no to nije problem, tko sisa liz i engleze, bitno je da se kampanja protiv rusa ne smanji a ostalo je i tako predvidjeno od rezisera rata.

  • Beskorisnickoo imee 20.10.2022.

    Drustvo "Putin must go" se polako raspada :S , Draghi, Johnsson, sad ova , pitanje je tko je sljedeci ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare