To je to što me zanima!

'To je bila ozbiljna pogreška': Povukli tužbu protiv studenta

Rektor je prihvatio činjenicu da u istupu kolege Luke Kovača nije bilo loše namjere”, poručili su sa Sveučilišta u Zagrebu nakon što su povukli tužbu protiv studenta...
Vidi originalni članak

Sveučilište u Zagrebu prošli je tjedan tužilo Luku Kovača, studenta Hrvatskih studija, zbog narušavanja ugleda Sveučilišta. Od Kovača su tražili da im plati 20.000 kuna.

Kovača su, podsjećamo, tužili jer je Hini 2. studenog, komentirajući provalu u prostorije studentskih udruga, izjavio “kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali kako postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak uprave studija na studentske udruge”. Nakon sastanka s Nediljkom Jerkovićem, predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta, i studentskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić, rektor Damir Boras odlučio je odustati od tužbe.

- Student je iznio svoje mišljenje i tu nema klevete. Sadržaj njegove izjave ne bi spadao pod opis kaznenog djela klevete jer student izražava mogućnost da se nešto dogodilo, a to ne tvrdi - objasnio nam je odvjetnik Mario Medak. Rekao je kako u dugogodišnjoj praksi još nije čuo za slučaj da neko sveučilište tuži nekog od svojih studenata:

- Sveučilište bi trebalo gajiti slobodu govora i mislim da tužbu nisu trebali ni podnositi.

“Rektor je prihvatio činjenicu da u istupu kolege Luke Kovača nije bilo loše namjere”, poručili su sa Sveučilišta u Zagrebu nakon što su povukli tužbu. Rektor nam nije želio detaljnije komentirati razloge povlačenja tužbe, koja je ražalostila i Blaženku Divjak.

- Studente ne tužimo kad iznose svoje mišljenje, nego ih kao učitelji, profesori i mentori poučavamo za život, a nerijetko i učimo upravo od njih - poručila je ministrica.

Studentski zbor Hrvatskih studija smatra kako se radilo o zastrašivanju studenata. Duje Kovačević iz Studentskog zbora nakon podizanja tužbe izjavio nam je kako će se studenti bojati izreći svoje mišljenje. I nakon što je tužba povučena, Studentski zbor zadržao je isti stav.

“Očekivali smo ovakav ishod jer tužba nije trebala biti ni podignuta. Mislim da bi se rektor trebao barem ispričati za nemir i stres koji je ova tužba prouzročila Luki i njegovoj obitelji”, službeno je mišljenje koje je donio Studentski zbor Hrvatskih studija.

Kovač nije htio komentirati tužbu, a njegova odvjetnica Vanja Jurić kaže kako postupak može komentirati isključivo kao ozbiljnu pogrešku Sveučilišta.

- Puno je važnije što je Sveučilište ovim pokazalo da ne cijeni rad studentskih tijela i da je moguće probleme odlučilo rješavati korištenjem svoje pozicije moći. To svakako nije poruka koju najviše obrazovne ustanove trebaju slati - objašnjava Vanja Jurić.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ljubica ljubičica_1 19.12.2017.

    Kada će ovaj starac u mirovinu?

  • MajaSpt 19.12.2017.

    znači čim je izašla vijest da rektor tuži studenta (nemojmo se zavaravati da ga tuži sveučilište), izjavila sam da će u eventualnom suđenju pobijediti student, baš zbog razloga navedenih u objašnjenju odvjetnika. e sad, ako ja to znam, koja sa pravom nemam baš neke veze, kako je moguće da glupi rektor ne zna????

  • 2 x general 19.12.2017.

    je**š sveučilište u kojem boras može biti rektor!!! kakvi su tekar drugi likovi???

Komentiraj...
Vidi sve komentare