To je to što me zanima!

Tomašić Jakovini: Oštetili ste hrvatsko selo za 332 mil. kuna

Tomašić je prozvala Ministarstvo da "protivno Pravilniku za programe izravne potpore odbija isplatiti predujam seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju"
Vidi originalni članak

Europarlamentarka Ruža Tomašić optužila je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da odbija otplatiti oštetu hrvatskim seljacima kao i kako je njegovo ministarstvo oštetilo ''hrvatsko selo'' za 332 milijuna eura za 2014. godinu jer nije na vrijeme donijelo plan ruralnog razvoja.

Tomašić je prozvala Ministarstvo poljoprivrede da "protivno Pravilniku za programe izravne potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, odbija isplatiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju". Ujedno, postavila je pitanje hoće li Hrvatska dobiti sredstva i za 2015. jer je Program nedavno po drugi puta vraćen hrvatskoj vladi na doradu uz više od tristo komentara Europske komisije na kardinalne greške koje su njezini stručnjaci u njemu pronašli.

- Hrvatski su seljaci tako ostali zakinuti za predujam za zahtjeve podnesene u 2014. na koji prema članku 29. stavku 5. Uredbe Vijeća (EZ) br.73/2009 imaju pravo u iznosu od 50% izravnih plaćanja, što je potvrdila i Europska komisija u odgovoru na moje zastupničko pitanje, ali i za 49,5 milijuna eura koja su iz 66. stupa Zajedničke poljoprivredne politike za ruralni razvoj trebala biti prebačena u izravna plaćanja. Bez odobrenog Programa ruralnog razvoja na ta se sredstva ne može računati, što znači značajno manja izravna plaćanja za hrvatske poljoprivrednike, čime oni postaju još manje konkurentni u odnosu na seljake iz ostalih članica Europske unije - napominje Tomašić.

Od Ministarstva poljoprivrede i ministra Jakovine zatražila je da ''konačno počnu raditi svoj posao jer nam opasno prijeti gubitak sredstava predviđenih za ruralni razvoj i za 2015. godinu, čime bi se iznos za koji su oštetili hrvatsko selo svojim nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura''.





Idi na 24sata

Komentari 56

  • davor33 11.12.2014.

    namjerno unistavanje hrvatske da bi se4 stvorila velika srbija

  • AUSSIE 11.12.2014.

    Propala mi apoteka,apotekaaaa.Neka neka,u Zagrebu našao sam lijekaaaa.

  • 11.12.2014.

    Raseliti pola Zagreba u Liku i na otoke, dati ljudima na korištenje napuštene kuće, zemlju i nešto početnog kapitala po povoljnim uvjetima! Otvoriti zatvorene škole i ambulante, dovesti infrastrukturu do zadnje kuće u selu. Bez demografskih promjena i seoba naroda nema pomaka. I onda stvoriti zadruge i siguran otkup poljoprivrednih proizvoda koje treba plasirati isključivo na domaće stolove. Zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda koje sami možemo proizvoditi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare