To je to što me zanima!

Tragedija u podmornici: 20 mornara ugušilo se plinom

Pacifik: Protupožarni sustav greškom se uključio i izazvao nesreću na ruskoj nuklearnoj podmornici u kojoj je poginulo 20, a ozlijeđeno je 22 mornara
Vidi originalni članak
Ruska nuklearna podmornica bila je na probnoj vožnji na Pacifiku.  U podmornici se u subotu pogreškom uključio protupožarni sustav. 20 ljudi umrlo je zbog udisanja protupožarnih plinova koji su curili iz sustava. Još 22 ih je ozlijeđeno. Podmornica je u nedjelju doplovila vlastitim pogonom u bazu Boljšoj Kamen blizu Vladivostoka. Tijela žrtava prebacili su na prateći razarač, koji ih je prevezao u Boljšoj Kamen, Vladivostok i Nahodku. Obdukcija je pokazala da su se otrovali plinovima. Posada razarača pomogla je i ozlijeđenim mornarima te su ih prevezli u bolnicu ruske pacifičke flote, također u Vladivostok.
- Reaktor podmornice radi bez problema te nije bilo nikakvog proboja radijacije iz reaktorskog prostora - rekao je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo. Neki mediji javili su da podmornicu Nerpu, koja prema NATO-vu označavanju pripada klasi Akula, a Rusi je nazivaju Projekt 971 Schuka-B, trebali preuzeti indijska mornarica. Među posadom su bili i djelatnici brodogradilišta koje je radilo na modernizaciji podmornice. U trenutku nesreće na podmornici  je ukupno bilo 208 ljudi.



NA KURSKU POGINULO 108 MORNARA

Ovo je najgori podmornički incident u ruskoj mornarici nakon potonuća nuklearne podmornice Kursk u Barentsovom moru 2000. godine kada je poginulo svih 118 članova posade. Potonula je u nesreći 12. kolovoza 2000. u Barentsovu moru kod Murmanska (Rusija). Prilikom vojne vježbe ispred poluotoka Kole (Ruska Federacija), podmornica Kursk je trebala izvršiti taktičko gađanje admiralskog bojnog broda Petar Veliki, koji je tom prilikom simulirao metu. Ubrzo nakon početka vojne vježbe, sonar na Petru Velikom je registrirao eksploziju koju su zabilježili i seizmografi na kopnu. Ubrzo nakon prve uslijedila je i druga eksplozija. Admirali Sjeverne flote su predugo čekali s obavještenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, što bi im dalo veće ovlasti za spašavanje mornara s potonule podmornice.
Mornare su pokušali spasiti mini podmornicom, ali bezuspješno zbog jakih podvodnih struja. Naposljetku su u pomoć pozvali spasilačke timove iz Velike Britanije i Norveške, ali iskusni ronioci su ustvrdili kako je cijela podmornica Kursk poplavljena te da je sva posada, svih 118 mornara, poginulo.
Kasnije je istraga navodno utvrdila da je do eksplozije došlo zbog neispravnog torpeda koji je tehničarima pao sa dizalice dok su podmornicu pripremali u luci Zapadnayalitsa, gdje je podmornica bila usidrena prije nego što je otišla na vojne vježbe.
Idi na 24sata

Komentari 8

  • antisa75 09.11.2008.

    meni se rusi nikad nisu činili sigurni!! a posebno njihova tehnologija

  • zuz 09.11.2008.

    wow, ispod jedne minute!

  • zuz 09.11.2008.

    Stvarno ružno da brišete komentare koji ukazuju na Vaše pogreške. Ali nije to sad bitno, treba žaliti ljude koji su poginuli ni krivi ni dužni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare