To je to što me zanima!

Transparency: U RH su vojne nabave unaprijed dogovorene

Transparentnost nabave je limitirana, a postoje indikacije da se nabavke označavaju 'tajnim', jer to Ministarstvu obrane posao čini jednostavnijim, stoji u izvješću TI
Vidi originalni članak

U izvještaju Transparency Internationala (TI) Ujedinjenog Kraljevstva o koruptivnom indeksu u obrambenom sektoru u svijetu, Hrvatskoj su nađene poveće zamjerke u sustavu javnih nabava Ministarstva obrane, piše Novi list.

"Transparentnost nabave je limitirana, a postoje indikacije da se nabavke bespotrebno označavaju 'tajnim', jer to Ministarstvu obrane posao čini jednostavnijim", navodi se u izvještaju.

Pored toga, kompetitivnost i tržišno natjecanje nisu na najvišoj razini. 

"Manje od deset posto vrijednosti nabavke je ostvareno u otvorenim javnim natječajima, ad hoc odbori za nabavke se često koristi i postoje indikacije da dolazi do dogovora između zainteresiranih strana", stoji u izvješću.

Inače, Hrvatska je dobila ukupnu ocjenu C, što je solidno s obzirom na to da su istu ocjenu dobile i Češka, Slovačka, Latvija, Mađarska, Italija, Francuska, Španjolska, Japan... Zanimljivo, ocjenu A su dobile tek dvije države - Njemačka i Australija.

Čelnici Transparency Internationala Hrvatske (TIH) Nikola Kristić i Zorislav Antun Petrović ustvrdili su u srijedu na konferenciji za medije kako je Hrvatska "sa zadovoljavajućom ocjenom u gornjem domu", ali još ima mnogo mogućnosti za napredak. Prema njihovoj ocjeni postoji još previše "sivih zona" koje otvaraju prostor korupciji.

Na problem transparentnosti u vojnoj nabavi upozorio je i vojni analitičar Igor Tabak. On smatra da je "prilično otužno stanje u javnim nabavama". Kao problem vidi to što se, primjerice, pri nabavi vojne tehnike odluke donose s više političke razine, a MORH se vrlo često tu pojavljuje samo kao "servis".

- Tu je ogroman prostor za korupciju. Srećom, Hrvatska nije imala velikih kupnji, ali i kod manjih kupnja prisutna je netransparentnost - rekao je Tabak.

Istraživanje TI-a je pokazalo da bi Hrvatska trebala poboljšati stanje i u upravljanju dobrima u vlasništvu MORH-a, edukaciji vojnika te u sudjelovanju u međunarodnim operacijama. S druge strane, pokazalo se da je najmanji prostor za korupciju u obrambenom sektoru na području obrambene politike, kadrovske te financijske.

"Crna točka" su tajni dijelovi vojnog proračuna koji se ponajprije odnose na Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA), čiji su troškovi uklopljeni u MORH-ov proračun i nisu javno odvojeni kao, primjerice, u slučaju civilne Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Idi na 24sata

Komentari 18

  • ovcaizbizovca 30.01.2013.

    U RH je sve unapijed dogovoreno! Što bi MORH bio iznimka?

  • TOMI202 30.01.2013.

    To što je Transparency napisao je javna tajna koju znaju i kumice na placu, državni vrh protiv toga ne želi ići jer neki ministri i bivši generali imaju jako puno kristi od toga.

  • moduk 30.01.2013.

    Tko nas ide blatiti. A javna je tajna da je kroz splitsku luku prije deset godina oprano više milijuna dolara opljačkanih TAJNO iz ministarstva obrane tog kraljevstva koje svoje vojnike šalje na ratišta bez osnovne opreme. I mladi vojnici ginu zbog pohlepe svojih šefova i hrvatske uljudnosti - jer ne bi uspjeli uzeti novac da Hrvatska nije dozvolila pranje tog opljačkanog novca. Prodali su 7 milijuna dolara i dobili 3.5 milijuna a preostalih 3.5 ostavili su hrvatsim kriminalcima da podijele. Svi su vidjeli pranje novca osim Bajića !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare