To je to što me zanima!

Travanj je bio topliji nego ikad, svibanj donosi kišu i pljuskove

Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine...
Vidi originalni članak

Nakon niza sunčanih i gotovo ljetnih dana, polako nam stiže promjena vremena koja će neke krajeve Hrvatske zahvatiti već danas. 

Vrijeme će biti djelomice sunčano, uz postupni porast naoblake sa zapada. Poneki poslijepodnevni, lokalni pljusak, moguć je uglavnom u unutrašnjosti, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji i Dalmaciji jugoistočni, a duž obale ponegdje sjeverozapadni, osobito poslijepodne.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 stupnjeva Celzijevih, na krajnjem istoku malo viša. 

Od sutra pa do kraja tjedna očekuje se nestabilnije vrijeme, ali temperature neće značajnije pasti. Kiša i pljuskovi mogući su svaki dan, a vrijeme bi se trebalo stabilizirati tijekom vikenda. 

Premda za službenu ocjenu klimatologa DHMZ-a još valja pričekati sve podatke i analize, već sada se može tvrditi kako je ovaj travanj gotovo posvuda u Hrvatskoj kao ni jedan znani do sada. Iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i početkom svibnja, ali ipak ne uz tako ekstremnu temperaturu zraka, gdjegod čak i rekordnu, kakvu smo imali posljednjih tjedana. A i suša koja je u većini Hrvatske - barem djelomično će se ublažiti, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

'Ekstremno toplo, većinom i rekordno! Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka PMF-a izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!', piše Vakula za hrt.hr.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 01.05.2018.

    nikad nije bio topliji travanj otkad znam za sebe

  • Karadarko_1 01.05.2018.

    Baš se nisam nešto ugrijao a 1. travnja sam još snijeg čistio.

  • LANA555 01.05.2018.

    Super !

Komentiraj...
Vidi sve komentare