To je to što me zanima!

'Tražit ćemo da Srbi mijenjaju univerzalni zakon o jurisdikciji'

Hrvatska će kao članica EU raditi na tome da promijeni zakon Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji, naglasio je u petak ministar pravosuđa Orsat Miljenić
Vidi originalni članak

Ako Srbija ne promijeni univerzalni zakon o jurisdikciji sličnu sudbinu poput Veljka Marića moglo bi doživjeti još 300 branitelja. Stoga će Hrvatska kao članica Europske unije raditi na tome da promijeni srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, javlja HRT.

- Proces oslobođenja Veljka Marića traje od 2010., ali završnu je odluku donio sud, a ne politika. Svi koji su dali svoj doprinos, treba im zahvaliti, svi su radili, i s jedne i s druge strane - kazao je u emisiji HR-a Poligraf ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu rekla je da si je Srbija dala ovlasti "malog Haaga"  te istaknula da je slučaj Marić rasvijetlio veliku opasnost od zakona o univerzalnoj jurisdikciji te navela sve postupke koje je poduzela kako bi Marić bio pušten na slobodu. 

- Zakon je opasan i treba ga promijeniti. Jer, u opasnosti je još oko 300 naših branitelja. Ministarstvo bi trebalo obavijestiti sve te ljude da ne napuštaju granice ove zemlje jer bi, kao i Marić, mogli biti oteti, odvedeni u Srbiju i osuđeni - kazala je Petir

Ministar Orsat Miljenić je rekao da te podatke nema. 

-  Mi smo na oslobađanju Marića radili, a ne govorili. Naravno da ono što radimo nećemo dijeliti s javnošću, u ovom su sudjelovali mnogi, svima treba odati priznanje. Tvrdnja da Vlada nije ništa poduzela je apsurdna - smatra Miljenić.

Ipak Petir je mišljenja da je Hrvatska u ovom slučaju napravila propust u okviru nadležnih ministarstava.

- Zbog tog zakona planiram uložiti amandman na rezoluciju o izvješću Srbije o napretku. To su podržali i mnogi klubovi zastupnika u Europskom parlamentu. Hrvatski zastupnici u EP-u napravili su posao Vlade - naglasila je Petir.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • user_240672 06.06.2015.

    Marijana Petir je zaslužna za puštanje Marića iz zatvora u Srbiji,a ministarstvo je slalo još dokumentaciju njihovom sudu i čestitke na suđenju.Narod nije glup,sve se sazna.

  • Slavonka52 05.06.2015.

    E da mi i oni sami procesuiramo svoje zlocince nebi trebale potjernice i nebi dolazilo da ovakvih slucajeva.

  • dom2 05.06.2015.

    A kojeg vraga ste do sada radili? Dok vam eurozastupnica Petirka nije kao i srbima očitala lekciju niste ništa pokušalivali uspjeh želite prisvojiti. Budite iskreni ali nažalost to se ne može očekivati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare