To je to što me zanima!

Trebali bismo živjeti noću zbog 20 % skuplje struje

Prema zakonu, od 1. srpnja građani mogu sami izabrati od koga će uzimati struju. Međutim, problem je što HEP nema nikakvu konkurenciju
Vidi originalni članak

Prosječna potrošnja struje po priključku je 3060 kwh na godinu. Zlatno pravilo uštede je korištenje aparata iza 22 sata. Struja do osam ujutro za dvotarifne modele jeftinija je skoro 50 posto.
- Treba mijenjati navike prema vlastitom džepu jer je vrijeme jeftine energije prošlo. Kad bi građani zamijenili stare kućanske aparate i stavili štedne žarulje, na godinu bi uštedjeli oko 1000 kilovatsati - rekao je Ilija Rkman, predsjednik udruče Potrošač. Najviše struje, kaže, troše stare pećnice, štednjaci, bojleri i klime. Uštedjeti se može pažljivom upotrebom kućanskih aparata. Primjerice, pranjem rublja bez pretpranja na 40 stupnjeva štedi se 35 posto energije. Ili, hladnjaci i zamrzivači smješteni na 15 stupnjeva troše trećinu manje struje nego pri 25 Celzijevih. Kuhanjem u loncima za brzo kuhanje štedi se do 70 posto energije. Televizori i glazbeni uređaji struju koriste i kad nisu potpuno ugašeni, oko 60 posto energije koju troše upaljeni. I dok građani razmišljaju kako sve to preživjeti, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) ukazuje im da mogu sami izabrati distributera električne energije. Mogu birati između četvero kod njih registriranih: HEP-Opskrba, HEP-Operator distribucijskog sustava, HEP-Toplinarstvo i slovačka tvrtka Korlea, kojoj današnja cijena nije financijski motivirajuća da bi distribuciju struje započela u Hrvatskoj. Zapravo, ne možemo nikoga izabrati!? Stroga štednja i zbrajanje lipa građanima je, čini se, jedina opcija.

NAJVIŠE ĆE PLAĆATI OBITELJI S DJECOM
Za građane koji troše više od 3000 kWh na godinu struja je od danas skuplja 20 posto. Potrošnja do 2500 skuplja je pet posto, a do 3000 kWh deset. Do 2000 kWh nema poskupljenja.

GRAĐANI MORAJU OČISTITI BROJILA
HEP je pozvao građane da im do 10. srpnja dostave stanja brojila na besplatni telefon. Onima koji to ne učine HEP će procijeniti rate na temelju prijašnje potrošnje.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • IvanaCikita 20.01.2011.

    kad sve poskupljeje, zasto nam ne povecete place, a ne da zivimo od 2000kuna

  • gad 01.07.2008.

    lopovčine!

  • mili28 01.07.2008.

    a da zivimo ko fred kremenko

Komentiraj...
Vidi sve komentare