To je to što me zanima!

Trebat će 4 mj. da rudare izvuku s dubine od 700 m

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Čile: 'Svih nas 33 je dobro' stoji u poruci koju su rudari poslali na površinu. Već skoro tri tjedna su zatočeni, no vjeruju da će živi izaći iz rudnika zlata
Vidi originalni članak

Najmanje četiri mjeseca trebat će spasiocima da iz rudnika zlata i bakra blizu grada Copiapo izvuku 33 čileanska rudara koji su već skoro tri tjedna zatočeni oko 700 metara pod zemljom. Glavni inženjer spasilačkog tima Andres Sougarret kaže da će za kopanje rupe široke 66 centimetara trebati najmanje 120 dana. Strojeve su počeli dovoziti na mjesto rudnika, no još nisu pronašli najsigurnije mjesto za kopanje izlaza kroz koji bi mogli izvući rudare. Njih su poštedjeli vijesti da bi Božić mogli dočekati pod zemljom, no po poruci koju su poslali na površinu čini se kako su oni u dobrom psihičkom stanju i puni nade.
- Ako i prođu mjeseci prije nego što uspostavimo komunikaciju, želim da svima kažeš da sam dobro i da će nas sigurno spasiti. Strpljenje i vjera. Bog je velik i Njegova pomoć spasit će me iz rudnika živog - napisao je rudar Mario Gomez (63) svojoj supruzi Liliani u prvoj poruci koja je u nedjelju došla do površine kroz usku rupu koju su spasioci iskopali do rudara. 'Svih nas 33 je dobro u skloništu' poručili su rudari u drugoj poruci iz dubine San Josea i zatražili da im daju četkice za zube. Predsjednik Čilea Sebastian Pinera mahao je komadićem papira pred zabrinutim obiteljima i preko megafona im objavio da su rudari dobro. Obećao je kazniti odgovorne za odron ulaza u rudnik 5. kolovoza. Spasioci su tek iz osmog pokušaja uspjeli iskopati rupu do preživjelih. Spustili su im kameru na daljinsko upravljanje. Zbog temperatura koje se kreću između 32 i 36 stupnjeva svi su znojni i bez majica, no u dobrom psihofizičkom stanju. Nakon što su s površine uspostavili komunikaciju s njima, rudari su zapljeskali i zapjevali nacionalnu himnu. Preživjeli su na par limenki tune, nešto mlijeka i keksa.
- Svakih 48 sati pojeli bi dvije žličice tune, gutljaj mlijeka i keks - rekao je liječnik Sergio Aguila koji je dio spasilačkog tima. Zrak su dobivali iz otvora za ventilaciju, a vodu iz spremnika koje su imali sa sobom u oknu dugom oko sedam kilometara. Sklonište im je površine od oko 50 metara kvadratnih, objasnio je Gomez u svom pismu. Kroz rupu će im sada poslati hranu, lijekove i ostale potrepštine te mikrofone kako bi stalno mogli biti u kontaktu sa spasiocima.

U ČILEU SLAVE I VJERUJU U NAJBOLJE
Danas cijeli Čile plače od uzbuđenja i radosti - rekao je predsjednik u nedjelju, a diljem zemlje počela su slavlja. Američki stručnjak za sigurnost rudnika koji je radio i u administraciji Billa Clintona, rekao je da su rizici u rudnicima zlata i bakra mali ako zatočeni imaju čist zrak i pristup hrani te vodi. Ako su već ovoliko izdržali, izdržat će do kraja, kaže Davitt McAteer. Više ga ipak brine njihovo psihičko stanje zbog traume zatočeništva. Kod rudnika zato stalno dežuraju ekipe psihologa u slučaju da se netko od rudara slomi pod pritiskom.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • JAX 24.08.2010.

    očekujem skorašnji holivudski bolckbuster

  • HUMI 24.08.2010.

    Nekako ne virujen u dobar ishod..

  • mrki100 24.08.2010.

    Ja bi puko definitivno 4 mjeseca..=((((( strašno...koja paranoja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare