To je to što me zanima!

Treći osnivač (76) Applea prodaje markice da preživi

E, TO JE PEH: Ronald Wayne uzeo je 4.700 kuna koliko je vrijedio njegov udio i otišao. Bojao se neuspjeha. Da je ostao, imao bi 130 milijardi kuna
Vidi originalni članak

Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka zna gotovo cijeli svijet. No, malo tko je čuo za trećeg osnivača Applea, Ronalda Waynea (76).Napisao je upute za Apple 1 računalo, dizajnirao logo tvrtke i sastavio ugovor o osnivanju i partnerstvu. Međutim, pehist Wayne prestrašio se mladenačkog poleta i rastrošnosti 21-godišnjeg Stevea Jobsa. Bio je jedini od osnivača koji je posjedovao imovinu te se bojao da će tvrtka propasti i da će mu sud sve zaplijeniti. Već 12 dana nakon što je tvrtka 1976. osnovana, Wayne je unovčio svojih 10 posto udjela za 4.700 kuna. Danas bi vrijedili 130 milijardi kuna. Wayne sada živi u montažnoj kući u Nevadi. Preživljava od socijalne pomoći te prodaje markice i rijetke kovanice. Noćima kocka na aparatima u nadi da će nešto osvojiti, a nikada nije posjedovao ni jedan Appleov proizvod. Sa Jobsom se nije čuo godinama. Ipak, kaže, ne provodi dane pitajući se što bi bilo da je ostao u tvrtki.
- Ne živciram se oko toga. Apple sam napustio iz razloga koji su mi se tada činili razumni. Da rabijam glavu oko toga, već bih bio ludnici. Nažalost, cijeli život sam kratak za dolar i kasnim jedan dan - kaže Wayne. Od puštanja u prodaju prvog Appleovog iPhonea prije tri godine, vrijednost dionica tvrtke se udvostručila. Jobs sada 'teži' oko 9 milijardi kuna. Wozniakov udio u Appleu nije poznat javnosti te se ne zna koliko je njegovo bogatstvo.

JOBS TVRTKU ODMAH ODVEO U MINUS
Wayne je Jobsa upoznao dok je nakon odustajanja od faksa, honorarno radio u tvrtki za proizvodnju video igrica. Jobs je poznavao Wozniaka koji je radio nacrte za računalo u kutiji.
- Jobs je pričao o mogućnosti izrade osobnog računala. Rekao sam mu što god želi raditi, bit će mu lakše s novcem u džepu - kaže Wayne i dodaje da je mladića upozorio da ne zaboravi cilj.
- No on je to zaboravio. Vjerojatno mu se neće svidjeti što govorim ovo, ali mislim da se zapleo u biznisu biznisa. Radi samo zbog novca. Što netko može napraviti sa 200 milijuna dolara, a da ne može sa 100? - rekao je Wayne. Wozniak je pak u svojoj autobiografiji 'iWoz' napisao kako je upoznavši Wayna mislio da je genijalac. Znao je sve  što dvojica mladića nisu znala.
- Odigrao je bitnu ulogu u začecima Applea - napisao je Wozniak koji je izluđivao Jobsa jer se nije maksimalno posvetio Appleu nego je htio raditi na više strana. Wayne im je bio 'odrasli nadzor'. Ideja o osnivanju tvrtke bila je Jobsova, kao i podjela udjela. On i Wozniak dobili su po 45 posto, a Wayne 10. Wayne je sastavio ugovor i ovjerio ga kod bilježnika. Skoro odmah, Jobs je tvrtku odveo u dugove. Uzeo je naruždbu za 100 računala od Byte Shopa, posudio 30.000 kuna i dijelove za računala vrijedne 88.500 kuna. Wayne je znao da je Byte Shop, trgovina računalima, na glasu da ne plaća naruždbe. Jobs i Wozniak su bili bez kune pa bi naplata dugova došla njemu.
- Imao sam osjećaj da će tvrtka biti uspješna, ali nisam bio spreman za takve uragane. Mislio sam da ću, ako ostanem u Appleu, biti najbogatiji čovjek na groblju - kaže Wayne.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • krnje obicni 13.06.2010.

    bez love je i nebi me cudilo da nadzivi ostale osnivace..jebes pare kad nemas zdravlje

  • 13.06.2010.

    ... on je bar ostao normalan, bez love... a šta će oni sa svojom, nemogu je potrošiti i da hoće...pa koji je onda smisao novca..život i radost čine sitnice, veselite im se...dok ste zdravi....

  • be yourself 13.06.2010.

    To je sve faktor sreće a Stevu Šljaku je sralo oduvijek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare