To je to što me zanima!

Nakon pet desetljeća: Rukovali se predsjednici SAD-a i Kube

Barack Obama i Raul Castro u Panami su učinili jedan povijesni korak prema odmrzavanju hladnih odnosa koji između dviju zemalja traju već pet desetljeća
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro rukovali su se na regionalnom summitu američkih zemalja koji je počeo u Panami. Time su učinili jedan povijesni korak prema odmrzavanju hladnih odnosa koji između dviju zemalja traju već pet desetljeća.

Fotografi su snimili Obamu i Castra kako razgovaraju u maloj skupini čelnika na svečanom otvaranju summita, a dužnosnici Bijele kuće potvrdili su da su se dvojica predsjednika rukovala i kratko razgovarala.

Očekuje se da će se Obama i Castro ponovno sastati u subotu i razgovarati o pokušajima obnove punih diplomatskih veza te poduprijeti trgovinu i putovanja između dviju zemalja.

Dvodnevni regionalni summit otvoren je u nazočnosti tridesetak šefova država.

- Ovaj skup doista ima posebnu dimenziju, jer će se po prvi put za istim stolom naći šefovi 35 država i vlada - rekao je na otvorenju glavni tajnik Organizacije američkih država Jose Miguel Insulza.

No, unatoč tako velikom broju čelnika zemalja, približavanje SAD-a i Kube središnja je tema summita.

- Dok napredujemo prema procesu normalizacije, imat ćemo različita mišljenja u mnogim pitanjima. Baš kao što se katkada naše mišljenje razlikuje od mišljenja drugih zemalja američkoga kontinenta, baš kao što se katkada razilazimo u mišljenju i s najbližim saveznicima - rekao je Obama.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Moslavka 11.04.2015.

    Na koji god kraj pogledas, Kubanci opet izgubili.

  • - DAVOR - 11.04.2015.

    Sve je to na bušmanskoj intelektualnoj razin,ko dva plemena ljudoždera se dogovorila da se više neče međusobno žderat ... nema šta veliki civilizacijski iskorak.

  • Herceg-Bosna 99 11.04.2015.

    opet politika, Rusi razmatraju ozbiljno o aktiviranju vojnih baza na Kubi a Amerika trenutno nema odgovor po tom pitanju pa nakon 50godina pruzaju ruku pomirenja.... SSSR nepostoji vec 25 godina a jadni Kubanci zive u 60-70im godinama zbog Americkog embarga..... ostaje nam vidjet kako ce se sapunica dalje odvijat

Komentiraj...
Vidi sve komentare