To je to što me zanima!

Tri godine Zokijevog mandata: Došao je na liste popularnosti, a vodi i na onima nepopularnosti

Zoran Milanović 5. siječnja 2020. odnio je pobjedu na izborima. Otada mnogo toga nije isto
Vidi originalni članak

Treća je godina Milanovićeva predsjednikovanja. Što je obećao? Što je učinio? Ovlasti mu nisu bile velike niti precizno definirane, ali otprilike se zna što može, a gdje je nemoćan. Već u siječnju 2020. premijer Plenković najavio mu je "tvrdu kohabitaciju". Ta je rečenica do danas najbolje odredila smisao odnosa predsjednika i premijera, odnosno Vlade. Ta se "tvrda" kohabitacija - odnosno rivalsko "supostojanje" - najbolje dala pratiti u borbi za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske. Predsjednik ima stanovite nadležnosti u pravosudnoj sferi, a izbor čelne osobe Vrhovnog suda je jedna od njih. Ubrzo je baš oko toga krenuo 'rat'. Plenković je uspio onemogućiti izbor dr. Zlate Đurđević. No Milanović je potom predložio suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, heroja pučke pobune protiv banaka, koji je donio presudu u slučaju Franak. Plenković je bio stjeran u kut - Dobronić je ugledan sudac, suverenist, zagovornik ljudskih prava - i HDZ je morao popustiti.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 4

  • Pino Karuzz 04.01.2023.

    Predsjednik s karakterom

  • ilmare 03.01.2023.

    Jest da Milanović nema "gospodski" riječnikali više puta je prisiljen ne birati riječi ovisno o tome kome su upućene....

  • Luna777 03.01.2023.

    Plenković se ničim izazvan zaželio "tvrde kohabitacije", odmah nakon izbora Milanovića, pa eto što je poželio to je i dobio. Iako se ne slažem sa sadašnjim Milanovićevim vokabularom, što na umu to na drumu, ne bira riječi, često i vrijeđa, no jedni ga baš zbog toga vole a drugi mrze (što vidimo po komentarima ovdje). No da nema Milanovića odavno bi imali jednoumlje, jer Plenković je umislio da je iznad Sabora, naroda i Boga, te mu je ova nedavna "pljuska" u Saboru dobrodošla da ga malo spusti na zemlju. Svi znamo da ovo neizglasavanje obuke zapravo nije bilo protiv Ukrajine, već da se Plenkoviću dokaže da ne može raditi baš sve što želi, što hoće... jer bi idući puta progurao u Sabor smjenu Milanovića. To neizglasavanje obuke je zapravo bila borba za Milanovićev mandat. Hvala oporbi. Milanović je postavljen od naroda, za razliku od Plenkovića, i jedini je korektiv kradoljubnoj vlasti, demokraciji. Vjerujem da bi opet pobijedio na slijedećim izborima, ako bi se kandidirao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare