To je to što me zanima!

Trojica kosovskih čelnika potpisala su Deklaraciju

Na izvanrednoj sjednici kosovske skupštine prihvaćena je Deklaracija o neovisnosti i državni simboli. Zastava neodoljivo sliči zastavi EU
Vidi originalni članak

Kosovski premijer Hashim Thaqi pročitao je Deklaraciju o neovisnosti, nakon čega je skupština u 15.50 sati izglasala Deklaraciju o neovisnosti.
- Kosovo je danas ponosno, neovisno i slobodno - istaknuo je premijer Thaqi, podsjetivši na sve žrtve koje su dale generacije na Kosovu kako bi došlo do današnjeg dana. "Kosovski građani nikada nisu bili jedinstveniji nego danas, a potpora izvana nikada veća", kazao je Thaqi zahvalivši se na međunarodnoj potpori. Thaqi je obećao dobrosusjedske odnose sa Srbijiom i rekao da će poštivati Ahtissarijev plan te granice susjednih republika.
Kosovski premijer, koji je tijekom obraćanja kosovskom parlamentu kraći dio govora izrekao i na srpskom jeziku obrativši se tako kosovskim Srbima, kazao je da pred Kosovom stoje i veliki izazovi realizacije zajedničke europske vizije, razvoja gospodarstva i približavanja europskim integracijama, kao i unapređivanja života svih njegovih građana.
Osim Deklaracije o neovisnosti Kosova na izvanrednoj sjednici usvojeni su i državni simboli. Kosovska Skupština prihvatila je i prijedlog nove državne zastave Kosova. Nova zastava ne sadrži nacionalne simbole, već se na plavoj podlozi, istoj kao na zastavi Europske unije, nalaze obrisi države Kosova sa šest žutih zvijezda iznad njih. Usvajanjem odluke o zastavi završeno je izvanredna sjednica Skupštine Kosova, kojom je Kosovo proglašeno neovisnom državom pod službenim nazivom Republika Kosovo. Sjednici prisustvuju svi najviši kosovski državni dužnosnici i međunarodni predstavnici na Kosovu, a izvanredno zasjedanje počelo je obraćanjem predsjednika kosovske Skupštine Jakupa Krasniqija.
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasniqi obratili su se u nedjelju navečer novinarima u Medija centru prištinskog hotela "Grand" govoreći o značenju usvojene deklaracije kojom je proglašena Republika Kosovo kao neovisna i demokratska država. Trojica dužnosnika nisu, kako je bilo najavljivano, odvojeno potpisala deklaraciju, već su to učinili zajedno sa zastupnicima na izvanrednoj sjednici parlamenta. Kosovski predsjednik Sejdiu zaželio je novinarima dobrodošlicu u "novoj državi, Republici Kosovo". Kosovski premijer Hashim Thaqi izjavio je da će od danas Kosovo biti demokratska i višeetnička država na svom brzom putu u eurotlantske integracije. Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi rekao je da današnji dan predstavlja novu prekretnicu i da se njime mijenja povijest.
Predsjednik i premijer Kosova otkrili su u nedjelju navečer obelisk posvećen neovisnosti Kosova koji je postavljen na platou Doma mladih i sportova u Prištini. Spomenik kovan u željezu, težak 7,5 tona je djelo nekoliko kosovskih umjetnika i na njemu piše "Novorođeno" na engleskom jeziku. U 19 sati počeo je koncert kosovske filharmonije posvećen proglašenju neovisnosti. Obilježavanje kosovske nezavisnosti završilo je vatrometom o kojem se brinula samoborska tvrtka Pirotehnika - Mirnovec.

BUSH: NEĆE BITI NASIILJA NA KOSOVU

Američki predsjednik George W. Bush podržao je u nedjelju plan o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, naglasivši da će Washington surađivati sa svojim saveznicima kako bi se spriječilo moguće nasilje u pokrajini.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • Roci 18.02.2008.

    Nevolim ih jer su vecinom turci

  • udrugabu 18.02.2008.

    ..ha,ha,ha..mi neovisni,Kosovo neovisno..ha,ha ovakvu smijuriju odavno nisam čuo..cijeli Balkan pun okupatorske vojske,(gotovo)sve firme u njihovom vlasništvu(upravo su banke objavile kako su u \"neovisnoj\"Rvackoj, koja čeka šta će o Kosovu reći Amerika i EU zabilježile dobit od 5,1milijardi kn),naša sirotinja po svijetu ratuje \"protiv terorizma\"(za račun najvećih i ijedinih pravih terorista),ljudi obespravljeni i praktično u ropskom odnosu..uživajte još malo u \"neovisnosti\" jer će vam ubrzo(kad se otrijeznite) prisjesti..

  • K i t t y 18.02.2008.

    Miletiću, slijedi objašnjenje: Prvo: Kod nas su Albanci se lijepo naturalizirali i svi oni koji rade i žive u Hrvatskoj nikada nisu zadavali nama probleme, za razliku od Srba koji uvijek nešto zahtijevaju i koji se žale i stalno kukaju. Ali ipak tim kukarošima smo izašli u susret i njima su obnovljene kuće, a na Viru su Hrvatima rušili kuće lani iako su vlasnici tih kuća bili spremni na kompromis. Bi li Srbija obnavljala kuće Hrvatima? Ne! Jer pijani i drogirani četnici zadojeni Miloševićevom politikom sravnjivali su sa zemljom sve što je hrvatsko bilo, a niste nam ni kune (ni eura, a ni dinara) dali za to kao ratnu odštetu. Drugo: Mi Hrvati jako dobro znamo što znači krvariti za svoje, i kako smo krvlju platili nezavisnost, i zbog toga podupiremo svaku državu koja želi biti neovisna. Ma kako se ta država zvala i tko god da živi u njoj, nije bitno, jer pravo na nezavisnost je temeljno pravo svih naroda (koji nezavisnost žele). Toliko. Pozdrav svima iz krvlju natopljene Slavonije. Kitty

Komentiraj...
Vidi sve komentare