To je to što me zanima!

Trudnicu iz Zagreba porodili prije roka zbog svinjske gripe

Trudnicu (30) su porodili četiri tjedna prije termina carskim rezom u Zagrebu zbog zaraze svinjskom gripom. Bila je u teškom stanju. Novorođena djevojčica je dobro
Vidi originalni članak

Trudnica (30) primljena je prije pet dana u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u vrlo teškom stanju zbog zaraze svinjskom gripom. Nije uopće mogla samostalno disati zbog respiratornog distresa, a takva je situacija mogla biti kobna za nju i dijete, pojasnio je ravnatelj Zarazne prof.dr. Antun Beus. Zbog toga su je liječnici spojili na umjetna pluća, a morali su je i poroditi carskim rezom četiri tjedna prije termina. Novorođena djevojčica je dobro i trenutno je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Bilo je isprva predviđeno da majku priključe na ECMO uređaj koji povećava oksigenaciju krvi no ona je od ponedjeljka puno bolje i to neće biti potrebno. Nije bila cijepljena, pa je prof.dr. Beus još jednom pozvao sve trudnice da se cijepe zbog svoje sigurnosti i svojih nerođenih beba. U ovom trenu u Zaraznoj je petero pacijenata priključeno na respirator, a još dvoje su osim na respiratoru istodobno i na ECMO-u.

Prošlog vikenda u Hrvatskoj je od svinjske gripe preminula 10. žrtva ove sezone. Riječ je o muškarcu (71), koji je bio plućni i srčani bolesnik. Prema pisanju Novog lista starac je preminuo drugi dan nakon što su ga smjestili u riječku bolnicu. Muškarac nije bio cijepljen. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo od gripe je dosad oboljelo 11.000 ljudi. No pravi je broj znatno veći jer se oni s lakšim simptomima liječniku i ne javljaju. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nećuništadaradim 01.02.2011.

    pa da...gle svinjska griba je obicna gripa...nema tu neke mudrosti...od kad je ljudi opce je poznato da se umiralo do gripe,upala pluca i sl. bolesti...dize se pompa oko svega da bi isprepadali ljude i zgrnuli pare na cjepivima,nista drugo!!!

  • Kurčubić 01.02.2011.

    Evo i ja se oporavljam od svinjske gripe. Peti je dan od pojave simptoma, bolje se osjećam , nije to to ali ide na bolje. Nisam izašao uopće van od petka. Sve u svemu i nije tak strašno, da se to izdržat. Samo mirovanje, čaj i tablete za spuštanje temperature, i dobro

Komentiraj...
Vidi sve komentare