To je to što me zanima!

'Trump nije u pravu, Njemačka nije dužna SAD-u i NATO-u!'

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u nedjelju je odbacila tvrdnje američkoga predsjednika Donalda Trumpa da Njemačka duguje NATO-u i SAD-u "goleme svote" novca za obranu.
Vidi originalni članak

- Ne postoji dug NATO-u, rekla je von der Leyen te dodala da bi bilo pogrešno povezati ciljeve o potrošnji 2 posto BDP-a na obranu do 2024 samo uz NATO.

- Sredstva za obranu troše se i za mirovne misije UN-a, za europske misije i za našu suradnju u borbi protiv terorizma IS-a, rekla je von der Leyen.

Ona je dodala da svi žele da teret bude podijeljen pošteno a da bi se to dogodilo potrebno je imati "moderan sigurnosni koncept" koji uključuje moderan NATO ali i europski obrambeni savez i ulaganje u Ujedinjene narode.

Trump je preko Twittera poručio - dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Washingtonu - da Njemačka "duguje goleme svote novca NATO-u i SAD-u te da mora više plaćati za snažnu i vrlo skupu obranu koju dobiva!"

Trump je tražio da Njemačka i i ostale članice NATO-a ubrzaju napore kako bi ispunile potrebna izdvajanja za obranu NATO-a.    

Idi na 24sata

Komentari 10

  • TVRDOGLAVI SVABO 19.03.2017.

    Bolje Rvacka da je neovisna da ne plačamafijske račune ko u siciliji zaštitarske usluge mafiji a oni su ti koje prave probleme pa i usa

  • MettUzalem 19.03.2017.

    Članice nisu dužne 2% za NATO već se 2 % odnosi na ukupan državni budžet za obranu po svim osnovama. Ovo kaj Trump mantra je zgodno za USA VIK koji bi tim novcem utrostručio profit vojne industrije u SAD.

  • walterzenga 19.03.2017.

    Činjenica: Njemačka je dužna uplaćivati u Nato 2% BDP-a. Ova tulavka: "Ali uplatili smo u UN, EU, zalenima, crvenima, pošti, vodovodu, to je isto kao da smo uplatili na račun Nato pakta"

Komentiraj...
Vidi sve komentare